Mainos

Vanhanen Uutisextrassa: Venäjälle ei uusia pakotteita Syyrian pommituksista

10:11

Eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) ei usko, että EU asettaa Venäjälle uusia pakotteita Syyrian pommituksista huolimatta. Vanhanen arvioi MTV:n Uutisextrassa, että mahdolliset lisäpakotteet kohdistuvat Syyriaan.

EU:n ulkoministerit kokoontuvat maanantaina ottamaan kantaa Syyrian tilanteeseen. Monet yksittäiset maat – myös Suomi – ovat jo tuominneet Venäjän ja Syyrian tekemät siviilien pommitukset. Maanantaina odotetaan EU:n reaktiota.

Vanhanen ei usko, että EU päättäisi uusista pakotteista Venäjää kohtaan. Yksi syy on se, että kaikki EU-maat eivät välttämättä niitä kannata.

– En usko uusiin Venäjä-pakotteisiin. Arvelisin niin, että ehkä EU ottaa senkin huomioon, että jos lähdettäisiin ennakoimaan pakotteiden lisäämistä, eikä niistä sitten kyettäisikään tekemään päätöstä, niin se olisi tällainen uskottavuusvaje jälleen unionille, pohtii Vanhanen haastattelussa.

Syyriaa koskevat pakotteet ovat kuitenkin mahdollisia.

– Pakotepolitiikassa päähuomio tulee kohdistumaan Syyriaan ja Assadin hallituksen suuntaan, arvelee Vanhanen.

Vanhasen mielestä nykyiset Venäjä-pakotteet tulee EU:n uskottavuuden nimissä kuitenkin pitää voimassa.

– Niiden purkaminen on mahdollista vasta sitten, kun Itä-Ukrainan tilanne saadaan muuttumaan ja Minskin sopimus toteutettua. On syytä pitää kiinni tästä periaatteesta, sanoo Vanhanen.

Sotarikokset selvitettävä

EU:n keinot Syyrian pommitusten lopettamiseksi ovat rajalliset. Vanhasen mielestä Unionin pitää kuitenkin toimia.

– Tarvitaan diplomatiaa, erittäin voimakasta diplomatiaa. Nämä pommitukset on tuomittava hyvin voimakkaasti. Minusta on syytä ryhtyä selvittämään, onko sotarikoksia tapahtunut. Ja pitää tietysti vaatia tulitaukoa ja massiivisen humanitaarisen projektin käynnistämistä, toteaa Vanhanen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.