Vanhanen puolustaa MTV:n haastattelussa Marinia yritysten yhteiskuntavastuupuheista: "Tahallista väärinymmärtämistä ja ylitulkintaa"

6:19
Näin valtiovarainministeri Matti Vanhanen kommentoi ravintoloiden mahdollisia uusia rajoitustoimia ja pääministeri Sanna Marinin puheita yritysten yhteiskuntavastuusta.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) puolustaa pääministeri Sanna Marinia (sd.), jonka puheet yritysten yhteiskuntavastuusta ovat herättäneet närkästystä elinkeinoelämän piirissä.

– Kun pääministeritasolta lausutaan mielipiteitä, niin se aina painaa ja siihen myös reagoidaan, mutta kyllä tässä minusta on myös jonkin verran tahallisen väärinymmärtämisen piirrettä keskustelussa nähtävissä, sanoo Vanhanen MTV Uutisten haastattelussa.

Vanhasen mielestä tahallinen väärinymmärtäminen näkyy Marinin puheiden ylitulkitsemisena.

– Ei aivan niitä vaikuttimia ja tilannetta ymmärretä, missä pääministeri oman mielipiteensä lausuu, sanoo Vanhanen.

Vanhanen sanoo, että demokratiassa myös pääministerillä on oikeus ideologisen värin näyttämiseen. Hän korostaa, että tämä ei tarkoita sitä, että koko hallitus olisi asiasta samaa mieltä tai olisi tekemässä jonkinlaisia päätöksiä. 

– Sietoa pitää yhteiskunnassa olla siihen, että poliittisissa tehtävissä olevat välillä tuovat omaa ideologista taustaansa esille, sanoo Vanhanen MTV Uutisille.

"Särähtivät korvaan ja tuntuivat pahalta"

Keskustelu yritysten yhteiskuntavastuusta roihahti sen jälkeen, kun UPM ilmoitti aikovansa sulkea Kaipolan paperitehtaan Jämsässä. Neste puolestaan aikoo lopettaa tuotannon Naantalin jalostamollaan, ja Scania on sulkemassa bussikoritehtaansa Lahdessa.

Pääministeri Sanna Marin peräänkuulutti yhteiskuntavastuuta viime viikolla Talouselämä-lehden haastattelussa ja perusteli vahvan julkisen sektorin tarvetta. Marin sanoi muun muassa, että "emme voi valitettavasti luottaa siihen, että yritykset huolehtivat ihmisistä ja ympäristöstä".

Useat yrityspuolen toimijat arvostelivat lausuntoa. Esimerkiksi Perheyritysten liiton mukaan pääministerin sanat "särähtivät korvaan ja tuntuivat pahalta".

Marin avasi ajatteluaan myös Twitterissä, jossa kirjoitti toivovansa suurten vakavaraisten yritysten kantavan yhteiskuntavastuuta koronakriisin keskellä ja totesi valtion yhtä lailla tukeneen yrityksiä mittavasti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja