Vanhan padon pelätään murtuvan Britanniassa – alueelta on evakuoitu satoja asukkaita

Tältä näytti, kun pato murtui Brasiliassa päästäen mutatuhon valloilleen 2:02
Tältä näytti padon murtuminen Brasiliassa tammikuussa.

Britanniassa odotettiin sunnuntaina pelolla, kuinka rankkasateissa vaurioitunut vanha pato selviää seuraavasta myräkästä.

Noin 1  500 ihmistä evakuoitiin torstaina sen jälkeen, kun Keski-Englannissa Whaley Bridgessä sijaitseva vanha pato oli kärsinyt pahoja vaurioita rankkasateissa. Guardianin mukaan alueella tuli puolentoista kuukauden sademäärä 48 tunnissa.

Sääennusteet lupasivat sunnuntaille huonoa säätä, minkä pelättiin vaurioittavan 180-vuotiasta patoa entisestään. Viikonlopun aikana evakuoitiin 55 kotia lisää.

Noin 150 palomiestä on ollut pumppaamassa vettä pois Toddbrookin patoaltaasta, jonka vedenpintaa olikin saatu laskettua torstain jälkeen 1,3 metrillä. Lisäksi ilmavoimien helikopterit ovat pudottaneet padon vaurioituneiden osien päälle satamäärin raskaita hiekkasäkkejä.

Tilannetta pidettiin silti yhä kriittisenä. Patoaltaassa on noin 1,3 miljoonaa tonnia vettä.  

"Luulen, että pato lähtee"

Poliisi päästi lauantaina 400 evakuoidun talon asukkaita 15 minuutiksi käymään kotonaan hakemassa muun muassa lemmikkejä turvaan.

Whaley Bridgen asukas Andrew McLackland oli vielä aiemmin viikolla sitä mieltä, että tulvahälytys oli aiheetonta vouhotusta. Lauantaina hän oli kuitenkin kääntänyt kelkkansa.

–  Luulen, että pato lähtee. Minä häivyn, ja niin kannattaisi sinunkin, McLackalnd sanoi Sunday Timesille. Hän oli hakemassa kotoa perheen kissaa.

Gill ja Martin Shaw menivät kotiin siirtämään omaisuuttaan alakerrasta yläkertaan. He olivat alun alkaenkin ottaneet vakavasti patoa tarkastelleiden insinöörien varoitukset. Kaksikkoa huoletti myös mahdollinen ryöstely, kun Martin oli nähnyt perjantai-iltana jonkun yrittävän murtautua hänen vajaansa.

Poliisin tietoon ei ollut toistaiseksi tullut ainakaan laajamittaista ryöstelyä.

Artikkelia päivitetty.

Lue myös:

    Uusimmat