Vanha uskomus: Näin helposti saat laiskasta vaimosta ihannevaimon

Joulusinappi on kätevä joulun ajan tuliainen ja joulupöydän lisämauste. Vanhan uskomuksen mukaan sinapista löytyy apu myös liian laiskaan vaimoon.

Sinapin valmistukseen tarvitaan sinappijauheen ohella vain, vettä, viinietikkaa, sokeria ja mausteita. Perinteinen suomalainen sinappi on mietoa ja makeahkoa. Lahjan saajan makumieltymysten mukaan sinapista voi tehdä myös tulisemman tai mausteisemman version. Tyypillisimpiä sinappiin käytettäviä makuaineita ovat valkosipuli, hunaja ja rakuuna. Vaihtelunhaluinen kotikokki lisää sekaan esimerkiksi olutta, konjakkia, kahvia tai omenasosetta.

Vanha uskomus: Syötä laiskalle vaimolle sinappia ja hänestä tulee ahkera

Sinapin historia ulottuu kauas. Sen käyttö mausteena tunnettiin jo antiikin ajalla, joskin aluksi sinappia pidettiin lähinnä lääkekasvina. Ajanlaskumme ensimmäisellä vuosisadalla uskottiin, että laiskat vaimot muuttuvat uutteriksi ihannevaimoiksi, jos heille syötetään sinappia.

Sinappi oli aikoinaan Euroopan suosituin mauste, koska se oli aasialaisia mausteita halvempaa. Kun maustekauppa avautui meriteitse, muut mausteet halpenivat Euroopassa ja sinappi menetti suosiotaan.

Suomessa sinappi on ketsupin ohella edelleenkin suosituimpia ja käytetyimpiä mausteita.

Jouluisat sinappireseptit

Konjakkisinappi

1 1/2 dl Colman`s sinappijauhetta
1 1/2 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
1 kananmuna
1 tl viinietikkaa
2 rkl konjakkia

Sekoita sinappijauhe ja sokeri kattilassa. Lisää joukkoon kerma ja muna. Kuumenna seosta sekoittaen koko ajan, kunnes seos alkaa saostua ja kiehahtaa.Lisää jäähtyneeseen sinappiin viinietikka ja mausta konjakilla. Kaada sinappi tölkkiin ja anna maun tasaantua jääkaapissa pari päivää.

Resepti: Ruokakesko

Valkosipulisinappi

100 g sinappijauhoa
1 dl sokeria
2 rkl hunajaa
1 rkl perunajauhoa
1 rkl öljyä
1 dl kermaa tai kermamaitoa
1 dl viinietikkaa
8 valkosipulin kynttä halkaistuna

Sekoita kaikki aineet. Jos hunaja on kiteytynyttä, lisää se vasta kuumaan nesteeseen, johon se sulaa hetkessä. Kiehauta seos vesihauteessa tai kattilassa kunnes sakenee. Älä keitä. Purkita ja anna tekeytyä parisen viikkoa. Säilytä viileässä.

Olutsinappi

1 dl sinappijauhetta
0,5 dl hunajaa
1 dl tummaa olutta
0,5 tl rakuunaa
1 tl maizenajauhoa
2 rkl sinapinsiemeniä(suolaa)

Kuumenna olut, lisää siihen sinappijauhe, hunaja ja sinapinsiemenet. Lisää rakuuna, maizenajauho ja mahdollisesti hiukan suolaa. Hauduta vesihauteessa tai suoraan kattilassa, miedolla lämmöllä. puolisen tuntia välillä vatkaten. Anna maustua viileässä viikon verran ennen käyttöä. Säilytys viileässä.

Omenainen hunajasinappi

2 rkl juoksevaa hunajaa
8 rkl sinappijauhetta
3 rkl kuumaa vettä
2 tl omenaviinietikkaa
1/2 tl suolaa
2 tl kylmäpuristettua oliiviöljyä
2 tl konjakkia
omenasosetta

Sekoita sinappijauhe ja suola. Lisää muut aineet listan järjestyksessä huolella sekoittaen. Lisää lopuksi hunaja ja viimeisenä omenasosetta maun mukaan.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat