Mainos

Vanha sotasormus löytyi porkkanasta – nyt Leo, 62, haluaa palauttaa sen oikealle omistajalle

Lappeenrantalainen Leo Lipiäinen koki 20 vuotta sitten yllätyksen, kun hän löysi porkkanamaastaan sormuksen. Tuolloin asia unohtui, mutta uuden Tuntematon sotilas -elokuvan myötä löydös muistui jälleen miehen mieleen.

Nyt 62-vuotias lappeenrantalaismies haluaisi löytää sormuksen omistajan tai omistajatahon. Lipiäinen epäilee, että sormus kuului jollekin jatkosodassa taistelleelle Jalkaväkirykmentin sotilaalle.

– En usko, että omistajaa löytyy enää hengissä, mutta toivoisin löytävän omistajatahon, Lipiäinen kertoo MTV:lle.

Sormuksen löytymistarina on mielenkiintoista kuunneltavaa. 90-luvulla Lipiäinen mylläsi talonsa pihalla ollutta kasvimaata vuosi toisensa jälkeen. Kerran maahan päätettiin istuttaa porkkanaa, jolloin luonto otti sormuksen kohtalon käsiinsä.

– Porkkana oli kasvanut sormuksen läpi ja löysin sen porkkanoita maasta nostaestani. Se oli siinä niin tiukasti kiinni, että porkkana täytyi katkaista, jotta sain sen siitä irti. En aluksi tajunnut, että se oli sormus, vaan ihmettelin mikä se oli, koska se näytti kivettyneeltä mustalta möhkäleeltä. Puhdistin sitä hieman ja huomasin, että sormuksessa oli JR 8 -kaivarrus.

Lipiäinen tietää, että JR 8 -kaverrus tarkoittaa jatkosodassa Karjalassa taistellutta Jalkaväki 8 -rykmenttiä. Lipiäinen tietää, että rykmentti oli muodostettu Joensuun seudulta, ja osa siinä taistelleista sotilaista oli kotoisin Lappeenrannasta.

Tuntematon sotilas -elokuva toi sormuksen mieleen

20 vuotta sitten löytynyt sormus jäi kuitenkin kaapin pohjalle lasipurkkiin näihin päiviin asti.

– Uusi Tuntematon sotilas -elokuva toi mieleeni tämän sormuksen. Kaivoin sen esiin ja putsasin sitä vielä enemmän, jolloin tajusin, että siinä on leijonankuvat ja kullattu ympyrä.

Tämän jälkeen Lipiäinen on yrittänyt tavoittaa sormuksen oikeaa omistajaa tai omistajatahoa.

Miten sormus päätyi porkkanamaahan?

Jatkosodan päättyessä Lipiäisen nykyisen talon kohdalla ei ollut vielä asutusta. Alue oli lepikkoa ja alue sijaitsi lähellä rautatieasemaa.

– Epäilen, että joku sotilas on palannut sodasta Lappeenrannan juna-asemalle ja ottanut sormuksen pois sormestaan ja heittänyt sen lepikkoon. Rautatieasema on tässä lähellä ja ihmiset ovat luultavasti kulkeneet keskustaan näiltä paikkeilta.

Lipiäinen myös arvelee, että sormuksen alkuperäinen omistaja on teettänyt sen itselleen, koska sormuksessa ei ole mitään lahjaan viittaavia kaiverruksia.

– Lisäksi jos se olisi annettu lahjaksi, sormus olisi nyt luultavasti jonkun kaapissa merkkipaikalla, eikä heitetty menemään.

Nyt Lipiäisen toiveena on palauttaa sormus sen omistajalle tai hänen sukulaisilleen.

Aiheesta kertoi ensimmäisenä IS.

Tiedätkö jotain sormuksesta tai sen mahdollisesta omistajasta? Ota yhteyttä MTV Uutisiin osoitteeseen uutiset@mtv.fi 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.