Pauli teki hämmästyttävän löydön maan alta Kuopion keskustassa – "Olisihan se hieno päätös tälle"

Kuopion keskustaan uusia liikennevaloja asentamassa ollut työporukka hämmästyi, kun kesken kaivuutöiden maasta löytyi jotain yllättävää.

– Olimme kaivamassa sähkökaapin edustaa lapiolla, kun sieltä hiekan seasta putosi yhtäkkiä lompakko, kertoo työjohtajana toiminut Pauli Lyytinen.

Työporukka alkoi yhteistuumin tutkimaan löydöstä tarkemmin, mikä paljastui nahkalompakoksi.

Kyseessä ei ollut mikään tuore tapaus, vaan lompakko oli ollut maan alla pitkän aikaa.

Sisällä olleista muutamasta kortista ei saanut kunnolla selvää, sillä ne olivat kärsineet ajan myötä.

– Siellä oli avaimet kolikkokukkarossa. Henkilökortti oli ehkä parhaimmassa kunnossa, mistä näkyi vielä kuva, syntymäaika, etunimi ja sukunimi.

Siitä kävi ilmi, että omistaja etunimi oli Ossi ja hän oli syntynyt vuonna 1916. Lompakkoon oli painatettu Kuopion logo.

Mysteeri kiinnostaa

Työporukka alkoi pohdiskelemaan, että mitenköhän lompakko on alun perin päätynyt monttuun.

– Kuinkakohan paljon se omistaja on etsinyt sitä? Onkohan siinä tapahtunut joku ryöstö tai mitäköhän siinä on oikein tapahtunut? Vai onko henkilö toiminut sähkömiehenä ja ollut asentamassa paikalla ollutta sähkökaappia.

Lyytinen päätti laittaa Facebookiin Kuopion paikalliseen ryhmään kuvan lompakosta. Tarkoituksena oli, jos lompakon omistaja tai sukulainen löytyisi sitä kautta.

Mystinen löytö herätti ihmisissä hurjasti kiinnostusta.

– Sinne on tullut ihan hirveästi kommentteja. Tämä on lähtenyt vähän käsistä, sanoo Lyytinen huvittuneena.

– Netti näytti heti voimansa. Joku kaiveli vartissa lompakon omistajan sukutiedot ja kaikki. Sieltä selvisi, että tämä kaveri on kuollut vuonna 1990.

Tietoa ei ole, kuinka kauan lompakko on ollut maan alla, mutta siitä Lyytinen on varma, että siellä se on ollut ainakin yli 30 vuotta.

– Yksi siilinjärveläinen nainen kiinnostui tästä asiasta ja se kertoi, että otti sukututkimuksen laatijaan yhteyttä, joka oli tehnyt tämän lompakon omistaneen henkilön tiedot sinne. Se ei ole kuitenkaan vielä mitään vastannut.

– Jos perillisiä tai joitain sattuisi löytymään, niin olisihan se aika hieno päätös tälle.

Moni ryhmässä ohjeisti viemään lompakon poliisille, joten Lyytinen oli toimittanut löydön työpäivän päätteeksi Kuopion poliisilaitokselle.

Lue myös:

    Uusimmat