Mainos

Vanginvartijan ja portsarin epäillään pyörittäneen jättimäistä doping-liigaa

1:38

Tulli on paljastanut poikkeuksellisen suuren doping-aineiden salakuljetuksen, jossa on takavarikoitu 1300 dopingampullia ja 74000 tablettia. Aineita tuotiin Virosta muun muassa olutlaatikoissa.

MTV Uutisten tietojen mukaan päätekijöiksi epäillään Vantaan vankilassa työskennellyttä vanginvartijaa ja pääkaupunkiseudulla asuvaa ravintolan ovimiestä.

Jutussa tehtyjen doping-takavarikkojen määrä vastaa melkein normaalia koko vuoden takavarikkomäärää.

- Tavallinen doping-aineiden määrä vuodessa on reilu satatuhatta ampullia tai tablettia. Tässä kertyi jo 75000, kertoo valvontajohtaja Hannu Sinkkonen tullista.

Tutkinta alkoi lokakuussa 2015, kun tulli pysäytti Virosta Suomeen tulleen rahtilähetyksen. Siinä oli 7000 euron edestä aineita. Doping-ampulleja oli 260 ja tabletteja 600.

Tullin tutkinnassa selvisi, että lähetyksen vastaanottajaksi merkitty mies oli tuonut jo toukokuussa kuudessa olutlaatikossa erän ampulleja ja tabletteja. Nämä oli jo myyty.

Syyskuussa olutlaatikoita oli ollut seitsemän ja niissä 1500 ampullia ja 12000 tablettia. Tuolla kerralla Viron tulli oli pysäyttänyt miehen ja takavarikoinut aineet.

Olutlaatikkomies oli päätekijöiden palkkaama kuriiri.

Tutkinnan mukaan aineita oli ostettu Latviasta, mutta myös muualta. 

Takavarikoita etsinnöillä

Sinkkonen kertoo, että tutkinta johti pääkaupungilla sijaitsevaan varastoon, jonka päätekijät olivat vuokranneet hämäysmielessä kolmannen henkilön nimissä. Tämä ei itse edes tiennyt varastosta.

Suurin osa jutun takavarikoista tehtiin sieltä.

Löydetyt 1300 ampullia ja 74000 tablettia sisälsivät muun muassa dopingaineita (metandienonia, testosteronia, stanotsololia), lääkeaineita (klenbuterolia, anastrotsolia ja liotyroniininatriumia) ja somatropiinia, joka on biosynteettisesti valmistettua ihmisen kasvuhormonia.

Maahantuodut dopingaineet olivat pääsääntöisesti valmistettu Yhdysvalloissa, Iranissa tai Bulgariassa. Doping- ja lääkeaineita oli yli 40 eri tuotemerkkiä.

Takavarikoitujen aineiden arvo on lähes 230 000 euroa.

Nettikauppaa

Tulli epäilee, että päätekijät ovat myyneet ja levittäneet dopingaineita muun muassa Tor-verkon kautta ympäri Suomea. Mitään urheiluun liittyviä yhteyksiä ei ole tullut vastaan.

Kotietsinnöissä löytyi myös 40 grammaa amfetamiinia ja metamfetamiinia. Levitykseen oli päätynyt noin 30 grammaa amfetamiinia ja muutama ekstaasitabletti.

Kaikkiaan tutkinnassa on kuusi törkeää doping-rikosta ja epäiltyjä on yhteensä kuusi.

Jutun vangittuina olevat pääepäillyt ovat kiistäneet dopingaineiden maahantuonnin järjestämisen ja levittämisen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.