Liikemiehen miljoonabisneksen karu arki: Video näyttää, kuinka ankeassa varastokopissa koplan hankkimat pakkaajat pussittivat huumeita

Huumekopla palkkasi pakkaajat – postiin päätyneet huumepussit koottiin vuokra-asunnon ankeassa varastokopissa 0:52
Katso videolta, millaisessa kopissa huumeet pakattiin.

Tulli paljasti useita vuosia jatkuneen pimeän netin kautta tapahtuneen suuren huumekaupan. Aineita oli kaupattu nyttemmin suljetuilla Silkkitie- ja Sipulimarket -sivustoilla sekä myös Dream Market -sivustolla.

Tilattuja huume-eriä pussitettiin vuokra-asunnon ankealta näyttävässä kopperossa.

Yllä on Tullin kuvaama video tällaisesta pakkauskopista. Videolla näkyy muun muassa tarkkuusvaaka ja muovipussien sulkemiseen tarkoitettu vakuumikone. Tullin tutkinnan mukaan päätekijät palkkasivat pakkaajia hoitamaan huume-erien lähetyksen.

Kymmeniä kiloja huumeita kaupattiin sadoille henkilöille Tor-verkossa 2014-2020. 

Pimeän netin huumekauppa rakentuu näiden erilaisten sivustojen pohjalle. Niillä toimii erilaisia myyjiä. Tässä tutkinnassa kyse oli nimenomaan tällaisesta myyjästä.

Valvontajohtaja Hannu Sinkkonen tullista kertoo, että tulli ja muut viranomaiset ovat paljastaneet tällaisia myyjiä vuosien mittaan kymmeniä.

Jutun pääepäilty on 34-vuotias liikemies. Tutkinnan mukaan hän aloitti huumekaupan Silkkitiellä 2014 ja käytti huumeiden jakelussa postia.

Mies sai ehdollisen tuomion törkeästä huumerikoksesta 2017, mutta tulli mukaan hän jatkoi tutkintavankeudesta vapauduttuaan huumekauppaa ja kannabiksen kasvattamista.

Vuonna 2018 huumekauppaan liittyi tullin mukaan musiikkialalla toiminut 40-vuotias mies, joka myös asui pääkaupunkiseudulla.

Huumekaupassa käytettiin useita profiileja. Tullin suljettua Silkkitien maaliskuussa 2019, kauppa jatkui Sipulimarketissa.

12 epäiltyä

Juttua on tutkittu pääasiassa törkeinä huumerikoksina. Kahden päätekijän lisäksi epäiltynä on kuulusteltu kymmentä muuta.

Tulli kertoo, että vuosien mittaan Tor-verkossa myytiin vähintään 20 kiloa 30–55-prosenttista amfetamiinia, noin 10 kiloa kidemäistä MDMA:ta, tuhansia ekstaasitabletteja, noin 500 grammaa heroiinia, satoja grammoja kokaiinia, noin 4 kiloa kannabista sekä noin 100 grammaa metamfetamiinia.

Kuvassa on tullin takavarikoimaa MDMA:ta. Se on ekstaasin kaltainen huume.

Kannabisviljelmiltä saatua marihuanaa ehdittiin lisäksi välittää eteenpäin miltei 15 kiloa. Huumausaineita on kaksikolta ostanut jo pelkästään Silkkitien kautta lukuisia henkilöitä ympäri Suomen.

Huumeet Hollannista

Tutkinnan mukaan huumeet hankittiin Hollannista, jonne vietiin rahaa lukuisia kertoja. Suurin yksittäinen summa oli satatuhatta euroa. Helmikuussa 2020 rahanvienti epäonnistui, kun Saksan tulli takavarikoi kuriirin autosta 84000 euroa rahaa.

Huumeet salakuljetettiin Suomeen ja niitä säilytettiin vuokratuissa varastoissa Helsingissä. Huumeita käsiteltiin myyntikuntoon toisten henkilöiden nimiin vuokratuissa asunnoissa. Huumeiden lähettäjiksi palkattiin postittajia, jotta päätekijät pysyisivät aineista erillään.

Paljastumisriskin pienentämiseksi myyjä ja ostaja viestivät toisilleen käyttämällä PGP-salausta tai reitittämällä viestit salausta tukevien sovellusten kautta. Myös tilausten sekä maksuliikenteen hallinnointiin käytetyt tietokoneet salattiin.

Epäillyt kehittelivät myös bitcoin-maksuliikenteen sekoittajaohjelmistoa, joka sai työnimekseen Karuselli, mutta jota ei kuitenkaan ehditty saattaa markkinoille.

Huumeita takavarikkoon

Tulli kertoo, että pääepäillyn rikoskumppanina toimineen miehen asunnolta takavarikoitiin kesällä 2020 suuri määrä erilaisia huumausaineita, muun muassa 18 990 ekstaasitablettia.

Asunnolta löytyi myös 280 grammaa kidemäistä MDMA:ta, 50 kappaletta LSD-lappuja, 500 grammaa kannabista sekä vähäisiä määriä metamfetamiinia, heroiinia ja kokaiinia. 

Näiden huumeiden katukauppa-arvo on arviolta 400 000 euroa, ja niistä olisi saatu yli 20 000 käyttöannosta.

Tullin esitutkinnan mukaan huumausainekaupalla on saatu rikoshyötyä arviolta miljoona euroa, josta tulli takavarikoi käteisenä rahana miltei 100 000 euroa. Lisäksi takavarikossa on bitcoin-valuuttaa 12 000 euron arvosta sekä jonkin verran muuta omaisuutta.

Tullin epäilyjen mukaan rikoshyötyä on osittain myös siirretty pääepäillyn liikemiehen yhtiön ja toiminimen pankkitileille, joilta löytyi laillisiin tuloihin ja kirjanpidon tositteisiin verrattuna epäilyttävän suuria käteistalletuksia.

Lue myös:

    Uusimmat