Valviran suurtutkimus paljastaa: Osa hoitajista näkee vanhusten kovakouraista kohtelua päivittäin

Kiire aiheuttaa kaltoinkohtelua vanhustenkeskuksissa 2:14

Valviran kyselyssä osa vanhusten hoitajista kertoo todistavansa päivittäin potilaiden karkeaa ja epäasiallista kohtelua, johon kuuluu muun muassa lapsenomaisen kielen käyttö ja rankaiseminen.

Valvira julkaisi tänään kyselyn, jossa jopa 93 prosenttia sosiaalialan työntekijöistä kertoo havainneensa jonkinlaista kaltoinkohtelua vanhusten hoitoyksiköissä.

25 prosenttia vastaajista oli havainnut, että karkeaa, epäasiallista tai lapsenomaista kieltä käytettiin päivittäin, viikoittain tai kuukausittain. Määräilyä, rankaisemista tai moittimista esiintyi yhtä usein 20 prosentin mukaan.

Valviran mukaan työntekijöiden havainnot kaltoinkohtelusta vaihtelevat kuitenkin jopa saman yksikön sisällä. Joku on havainnut yksikössään päivittäin kovakouraisuutta hoitotoimenpiteissä, joku toinen taas ei koskaan.

Vanhukset kohtelevat kaltoin myös toisiaan

Useimmiten kaltoinkohtelijaksi nimetään toinen työntekijä (73 prosenttia vastauksista) ja toinen asukas (54 prosenttia vastauksista). 29 prosenttia kysymykseen vastanneista nimesi tekijäksi ainoastaan työntekijän. 

Yli puolet kyselyyn vastanneista (58 prosenttia) on sitä mieltä, että yksikössä puututaan kaltoinkohtelutapauksiin aina, kun niitä havaitaan. 


Kaltoinkohtelun riskiä näyttävät lisäävän kiire ja henkilöresurssien puute. Kun työntekijät kokevat vakituisen henkilökunnan määrän riittämättömäksi, esiintyy kaltoinkohtelutilanteita selkeästi (10-15 prosenttia) enemmän, kuin jos henkilökunnan määrä koetaan riittäväksi.

Jopa puolet ei tiedä ilmoitusvelvollisuudesta

Kyselyyn vastanneista lähes puolet (43 prosenttia) ei osannut sanoa tai ei tiennyt, mistä tuoreessa epäkohtien ilmoitusvelvollisuudessa on kysymys.

Sosiaalihuollon henkilöstöön kuuluvalla on ollut tämän vuoden alusta asti niin sanottu ilmoitusvelvollisuus, jonka mukaan epäkohdista on ilmoitettava viipymättä toiminnasta vastaavalle.

Valviran kyselyyn vastasi 7 406 yksiköiden työntekijää.  Valvira selvitti vanhusten kaltoinkohtelua sosiaalihuollon ympärivuorokautisissa yksiköissä. Kysely suunnattiin sekä julkisille että yksityisille palveluntuottajille.

Lue myös:

    Uusimmat