Valuvatko rahasi viemäriin? Kätevän niksin avulla havaitset vuodot

Vuoto vesikalusteessa ei tarkoita aina rakennusta vaurioittavaa katastrofia. Usein vesivuoto on pieni ja huomaamaton, esimerkiksi vuotava wc-istuin. Tästä voi kuitenkin aiheutua yllättävän suuria ja täysin turhia kustannuksia.

Suoraan viemäriin ohjautuva vuoto jää usein huomaamatta tai sitä ei pidetä merkittävänä asiana, eikä siihen reagoida nopeasti. Vedestä joudutaan tässä tapauksessa kuitenkin maksamaan vesimaksun lisäksi myös jätevesimaksua. Kun vuoto on jatkuva ohut vesivirta eli noin parsinneulan kokoinen, vettä valuu vesilaitosten arvioiden mukaan hukkaan peräti 300 m³ vuodessa. Helsingin hintatasolla tämä tarkoittaa noin 800 euron ylimääräistä laskua.

– Tämä on siis puhdistettua juomakelpoista vettä. Lisäksi vesi joudutaan käsittelemään jäteveden puhdistuslaitoksessa. Tästä aiheutuvat kustannukset tietysti laskutetaan eri tahoilta, mutta ympäristön kannalta kyseessä on täysin turha tuhlaaminen, asiantuntija Juha-Ville MäkinenLVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä harmittelee.

Hänen mukaansa tarkkaavaisen asukkaan on helppo havaita vuodot. Kokeile siis tätä kikkaa, jos epäilet vuotoa: wc-istuimen kulhon tulisi olla kuiva käyttökertojen välillä, joten vuodon havaitsemiseen riittää pala wc-paperia, joka painetaan kulhon takaseinää vasten. Pienikin vuoto näkyy heti kastuvana paperina.

Usein vuoto johtuu kuluneesta tiivisteestä, jonka uusiminen käy ammattilaiselta käden käänteessä. Tiivisteitä on hyvin saatavilla vanhempiinkin malleihin, joten kyseessä on helppo ympäristöteko, joka lisäksi säästää tekijälleen.

Muista myös muut kustannukset

On hyvä myös muistaa, että vesi- ja jätevesimaksujen lisäksi vesivuodoista tulee myös muita kustannuksia, sillä vuodosta aiheutuneiden vaurioiden korjaamiseen menee rahaa. Myös mahdollisista homevaurioista tulee lisäkustannuksia. Jos vuotava vesi on lämmintä, kustannukset moninkertaistuvat.

Testaa itse: Jos kotonasi on vesimittari, käy tarkistamassa välillä, että mittari pysähtyy, kun vettä ei käytetä. Jos mittari ei pysähdy, on syytä epäillä vuotoa.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat