Välty elintarvikkeiden torjunta-ainejäämiltä – vinkit ruokakauppaan

Ruoan tuotannossa käytettävien torjunta-aineiden ei ole tarkoitus päätyä lautaselle asti. Jäämiä valvovat viranomaiset, mutta niiden määrää voi yrittää itsekin minimoida.

Torjunta-aineita eli kasvinsuojeluaineita käytetään pelloilla tai puutarhoissa kasvitauteja, tuhoeläimiä ja rikkakasveja vastaan. Kemiallisilla aineilla sekä mikrobien tai virusten kaltaisilla elävillä organismeilla voidaan myös säädellä kasvin kasvua tai säilyvyyttä sadonkorjuun jälkeen.

Syynä aineiden käyttöön on sadon tuoton ja laadun maksimointi. Ilman niitä maataloustuotannon taso tuskin olisi nykyisellään. Toisaalta on mahdollista, että aineiden jäämiä päätyy myös kuluttajan lautaselle.

Todennäköisimmin kasvinsuojeluaineiden jäämiä löytyy hedelmistä, marjoista ja vihanneksista. Tyypillisesti määrät ovat kuitenkin erittäin vähäisiä, alle miljoonasosa tuotteen painosta. EU:n asettamat sallitut enimmäismäärät ylittää valvonnassa kolme–kuusi prosenttia näytteistä.

Eviran tutkimusten perusteella kasvinsuojeluaineet eivät vaaranna kasviksista saatavaa merkittävää terveyshyötyä, ja niiden käyttöä voitaisiinkin Suomessa turvallisesti lisätä ja monipuolistaa. Mikäli ostoskoriin päätyvien tuotteiden torjunta-ainepitoisuudet kuitenkin mietityttävät, riskiä niiden saantiin voi pienentää entisestään pitämällä mielessä muutaman vinkin.

Osta kotimaista

Kotimaisissa tuotteissa löytyy määräysten vastaisia näytteitä harvemmin kuin tuontielintarvikkeissa.

Osta EU:n sisältä

Eviran viimeisimpien tutkimusten perusteella noin 80 prosenttia määräystenvastaisista tuotteista on peräisin EU:n ulkopuolelta.

Osta luomua

Kasvinsuojeluaineiden jäämiä esiintyy vain harvoin luomutuotteissa, sillä niiden käyttö on kielletty luonnonmukaisessa tuotannossa lukuun ottamatta joitakin luonnosta eristettyjä kasvinsuojeluaineita. Lisäksi Eviran viimeisimmissä tutkimuksissa kaikki jäämiä sisältäneet luomunäytteet olivat tuontielintarvikkeita.

Pese hedelmät ja vihannekset

Pesun vaikutus tuotteessa oleviin kasvinsuojeluaineiden jäämiin riippuu jäämien vesiliukoisuudesta. Arvioidaan, että noin 30 prosenttia omenan ja viinirypäleiden kasvinsuojeluainejäämistä vähenee huolellisella pesulla.

Kuori hedelmät ja vihannekset

Kuorimalla esimerkiksi päärynästä ja omenasta poistuu yli 90 prosenttia jäämistä. Kannattaa muistaa, että samalla kuitenkin menetetään myös kuoressa ja sen alla sijaitsevia terveellisiä aineita.

Lähteet: Evira (sähköpostikysely sekä Tiesitkö tämän kasvinsuojeluainejäämistä?, Ravinnon kasvinsuojeluainemäärät – Kumulatiivinen riskinarviointi ja Kasvinsuojeluaineiden jäämävalvonta Suomessa 2012)

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat