Mainos

Valtion tietotekniikkapalvelun toimintamallissa vakavia puutteita – tietoturva on uhattuna ja henkilöstö kuormittunut:"Toiminta rikkoo lakia"

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko on huolissaan valtion tietotekniikkapalveluista vastaavasta Valtorista. Jukon mukaan Valtorin epäselvä toimintamalli aiheuttaa tietoturvariskejä ja henkilöstön vakavaa kuormittumista.

Julkishallinnon turvallisuusverkkoja koskeva laki edellyttää, että turvallisuusverkkotoiminnot ja perustason ict-palvelut eriytetään. Turvallisuusviranomaisten tietoja saa käsitellä vain laissa määritelty turvallisuusverkon tieto- ja viestintäteknisten palveluiden tuottaja. Näin ei Jukon mukaan ole tapahtunut.

– Meidän näkemyksemme mukaan Valtorin toiminta rikkoo lakia. Vaadimmekin, että Valtorin turvallisuusverkkopalvelut ja perustason ict-toiminnat irrotetaan välittömästi toisistaan lain vaatimalla tavalla, linjasi Jukon toiminnanjohtaja Maria Löfgren tiedotteessa.

Osa Valtorin työntekijöistä työskentelee turvallisuusverkkotoiminnoissa, vaikka he eivät ole saaneet asiaan perehdytystä. Viranomaistoimintoja hoitavat työsuhteiset henkilöt, ja toimitusjohtaja on organisaation ainoa virkamies.

– Käsityksemme mukaan Valtorin turvallisuusverkkotoiminnan johdossa ei ole riittävää asiantuntemusta turvallisuusverkon palveluista ja niihin kohdistuvista tietoturvavaatimuksista. Tämä on johtanut työntekijöiden kuormittumiseen ja uupumiseen, kun toimintaa ei johdeta Valtorissa ja kenelläkään ei ole kokonaiskäsitystä tilanteesta, moitti Jukon neuvottelupäällikkö Markku Nieminen tiedotteessa.

Niemisen mukaan turvallisuusverkkotoiminnan asiakkaat ovat huolissaan, koska nyt kuka tahansa organisaatiossa voi käsitellä korkean turvaluokituksen asioita.

– Entä mitä tapahtuu, jos salassa pidettävää tietoa vuotaa alemman tietoturvan järjestelmiin ja sitä kautta vääriin käsiin?

Juko on tehnyt asiasta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle viime maaliskuussa. Vastausta ei ole kuitenkaan tullut.

Juttua täydennetty 11.03: Niemisen ja Löfgrenin kommentit.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja