Valtava jalkapallopäätös EU-kabineteissa – "Monopoli on ohi"

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa ja Euroopan jalkapalloliitto Uefa rikkoivat lakia tyrmätessään jalkapallon suurseurojen Superliiga-hankkeen, Euroopan unionin tuomioistuin ilmoitti torstain päätöksessään.

EU-tuomioistuimen linjaus säikäytti Euroopan mahtiliigojen johdon, vaikka tuomio korosti ratkaisussaan, ettei päätös välttämättä tarkoita, että Superliiga pitäisi nyt hyväksyä.

– Fifan ja Uefan säännöt, joiden mukaan kaikki uudet seurojen väliset sarjahankkeet kuten Superliiga edellyttävät niiden ennakkohyväksyntää, sekä päätös kieltää seuroja ja pelaajia osallistumasta näihin kilpailuihin, ovat laittomia, EU-tuomioistuin linjasi.

Tuomioistuin totesi päätöksessään, että Fifa ja Uefa ovat "käyttäneet hallitsevaa asemaansa jalkapallomarkkinoilla väärin".

Superliigaa edistävän A22 Sports -yrityksen toimitusjohtaja Bernd Reichart iloitsi päätöksestä. 

– Uefan monopoli on ohi. Jalkapallo on vapaa. Seuroja ei voi enää uhata sanktioilla ja ne ovat vapaita päättämään omasta tulevaisuudestaan Superliigassa, Reichart totesi tiedotteessa. 

Superliigan odotetaan tiedottavan jo torstaina uudesta ehdotuksesta, joka pitää sisällään 64 seuraa kolmella eri tasolla. 

Espanjan liiga teilasi

Jalkapallon mahtiseurojen suunnitelma Superliigasta paljastui keväällä 2021, mutta hanke tyssäsi lajiliittojen vastustukseen ja painostukseen.

Espanjan jalkapalloliiga teilasi Superliigan "itsekkääksi ja elitistiseksi" heti päätöksen julkistamisen jälkeen.

Espanjan liiga vetosi Superliigan kritiikissään asiantuntijaverkosto KPMG:n tutkimukseen, jonka mukaan uusi liiga leikkaisi toteutuessaan 55 prosenttia La Ligan liikevaihdosta.

– Varakkaimpien seurojen rikastuttamiseksi luotava liiga keskittäisi vallan muutamalle harvalle etuoikeutetulle joukkueelle, hävittäisi tuhansia työpaikkoja ja leikkaisi rajusti verotuloja kaikkialla Euroopan mantereella, La Liga arvioi tiedotteessaan.

Lue myös:

    Uusimmat