Valtaosa ihmisistä ei osaa tulkita kissojen ilmeitä – oletko sinä "kissakuiskaaja"?

1:50
Tiedätkö, miksi kissa kehrää? Katso vastaus videolta!

Kissoilla on maine vaikeasti tulkittavina eläiminä. Kanadalaistutkijat kuitenkin havaitsivat, että osa ihmisistä on varsinaisia ”kissakuiskaajia”, jotka pystyvät tulkitsemaan tarkasti kissan mielentilan eläimen ilmeistä.

Enemmistö ihmisistä kokee, että kissojen tunteiden tulkitseminen eläimen kasvojen perusteella on haastavaa, mutta osa on toisaalta varsinaisia ”kissakuiskaajia”.

Erityisesti naiset ja eläinten kanssa työskentelevät henkilöt, kuten eläinlääkärit, ovat Guelphin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan hyviä tunnistamaan kissojen ilmeitä. Sen sijaan kissarakkaat ihmiset eivät erottuneet tutkimuksessa edukseen.

Tutkijat muistuttavat, että ihmisen kyky tulkita kissansa tunteita on tärkeää eläimen hyvinvoinnille.

– Tämä on tärkeä kyetä tekemään, sillä se voi auttaa vahvistamaan sidettä omistajan ja kissan välillä, ja näin edistää kissan hoitoa ja hyvinvointia, tutkimusta johtanut professori Lee Niel sanoo Guelphin yliopiston tiedotteessa.

Kissavideoita tuhansille osallistujille

Tutkimukseen osallistui yli 6300 ihmistä 85 maasta. Osallistujia pyydettiin katsomaan 20 lyhyttä kissavideota. Videoissa kissat kokivat joko negatiivisia tai positiivisia tunteita. Jokaisessa videossa keskityttiin kissan kasvoihin: silmiin, kuonoon ja suuhun.

Osallistujien tehtävänä oli päätellä, ilmaisiko kissa positiivisia vai negatiivisia tunteita. Kaikista selvimpiä tunnereaktioita, kuten silmien suurenemista tai korvien vetämistä pitkälle taaksepäin, ei osallistujille näytetyissä videoissa ollut.

Suurin osa osallistujia piti testiä haastavana. Keskimäärin kissojen tunnetila arvattiin oikein 12 tapauksessa 20:stä. Osallistujista 13 prosenttia suoriutui testistä erittäin hyvin ja tunnisti kissojen tunnetilan oikein useammin kuin 15 tapauksessa 20:stä. Tutkijat kutsuvat jälkimmäisiä ”kissakuiskaajiksi”.

Kissarakkaus ei vaikuttanut testissä pärjäämiseen

”Kissakuiskaaja” oli todennäköisemmin nainen kuin mies ja työskenteli todennäköisesti eläinten kanssa. Nuoremmat pärjäsivät testissä paremmin kuin vanhemmat ihmiset.

Yllättävänä voi pitää sitä, että kissarakkaus ei vaikuttanut testissä pärjäämiseen.

Tutkijat huomauttavat, että naisten on jo aiemmissa tutkimuksissa osoitettu tulkitsevan paremmin ei-kielellisiä ilmaisuja ja tunteita. Esimerkiksi eläinlääkärien mainiot testitulokset puolestaan kielivät, että kissojen tunteiden tulkitsemista voi myös harjoitella.

Löydökset julkaistiin Animal Welfare -lehdessä.

Kuinka hyvin itse osaat tulkita kissojen tunnetiloja niiden kasvoista? Tee testi tästä linkistä.

1:41
Myös kissa voi pelätä ilotulitteita. Eläinlääkäri kertoo, miten kissaa voisi hoivata uutenavuonna.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja