Valta vaihtuu Norjassa: Työväenpuolue voittamassa suurkäräjävaalit, Jonas Gahr Størestä tulossa pääministeri

1:46
Norjalaiset ovat äänestäneet parlamenttivaaleissa – jo kyselyt ennakoivat vallanvaihtoa.

Norjan työväenpuolue on voittamassa suurkäräjävaalit. Kun äänistä on laskettu 99,7 prosenttia, Jonas Gahr Støren johtama työväenpuolue on saanut 26,4 prosenttia äänistä. Suurkäräjien 169 paikasta työväenpuolue on saamassa 48.

– Nyt voimme vihdoin sanoa sen: Me teimme sen, Jonas Gahr Støre aloitti puheensa puolueen vaalivalvojaisissa.

Störe muistutti puheessa, että se on noussut talven hankalista ajoista suurimmaksi.

– Suurimpana puolueena voimme nyt varmistaa, että Norja saa uuden hallituksen ja suunnan. Haluan kiittää myös ystäviämme keskustassa ja vasemmistopuolueessa hyvästä yhteistyöstä vaalien aikana, Støre sanoi.

Støre keskustelee yhteistyöstä myös vihreiden ja kommunistien kanssa

Työväenpuolue on saamassa enemmistön yhdessä keskustapuolueen ja vasemmistopuolueen kanssa, 89 paikkaa. Enemmistöön tarvitaan 85 paikkaa. Keskusta on saamassa 28 paikkaa ja vasemmistopuolue 13 paikkaa.

Støre sanoi keskustelevansa myös punaisten eli kommunistien sekä ympäristöpuolue vihreiden kanssa. Punaiset on saamassa kahdeksan ja vihreät kolme paikkaa.

Uusissa paikkamäärissä laskettuna vaalien suurimmaksi voittajaksi on nousemassa keskustapuolue, joka on saamassa yhdeksän uutta paikkaa.

Konservatiivipuolueelle iso tappio

Norjan pääministerinä kahdeksan edellistä vuotta toimineen konservatiivipuolueen puheenjohtaja Erna Solberg on myöntänyt tappionsa. Konservatiivipuolue oli saamassa 20,5 prosenttia äänistä. 

Suurkäräjien paikoista konservatiivipuolue oli saamassa 36, mikä tarkoitti yhdeksän paikan menettämistä.

Äänestysprosentti oli jäämässä 76,5:een, kun 99,7 prosenttia äänistä oli laskettu. Neljä vuotta sitten äänestysprosentti oli 78,2.

Kiitosta entiselle pääministerille

Størestä on tulossa Norjan 36:s pääministeri. Hän antoi kiitosta Solbergille puheessaan.

– Hän on ollut hyvä ja vakaa pääministeri. Hän on johtanut Norjaa läpi useiden kriisien ja tehnyt tärkeitä kansainvälisiä aloitteita. Me olemme monista poliittisista asioista eri mieltä, mutta Solberg on ollut osaava ja vakaa pääministeri. Tuhannet kiitokset siitä kovasta työstä, jota olet tehnyt kahdeksan vuoden aikana pääministerinä, Støre sanoi.

Störe myös kosiskeli porvaripuolueiden äänestäjiä puheensa lopussa.

– Olemme olemassa kaikkia varten Norjassa, ei vain niitä varten, jotka ovat äänestäneet meitä. Aiomme olla hallituksena sellainen, joka kuuntelee myös oppositiota ja tekee yhteistyötä, Støre lisäsi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja