Puhemies hyväksyi Anderssonin eronpyynnön – oikeistoblokki saamassa kolmen paikan enemmistön Ruotsin valtiopäiville

MTV Uutiset Tukholmassa: Oikeistopuolueiden blokki varmisti voittonsa Ruotsin valtiopäivävaaleissa 2:48
MTV Uutiset Tukholmassa: Oikeistopuolueiden blokki varmisti voittonsa Ruotsin valtiopäivävaaleissa

Ruotsissa valtiopäivien puhemies Andreas Norlén on hyväksynyt pääministeri Magdalena Anderssonin eronpyynnön.

Norlén aikoo aloittaa keskustelut puoluejohtajien kanssa uuden pääministeriehdokkaan löytämiseksi ensi viikolla, kertovat ruotsalaismediat.

Sosiaalidemokraattien Andersson jatkaa vt. pääministerinä kunnes uusi hallitus on muodostettu. Uuden hallituksen muodostajan tehtävän saanee maltillisen kokoomuksen johtaja Ulf Kristersson. Hän on jo kertonut aloittaneensa työt toimintakykyisen hallituksen muodostamiseksi.

Andersson sanoi tapaamisen jälkeen olevansa valmis keskusteluihin yhteistyöstä, jos kokoomusjohtaja Kristersson tulisi toisiin ajatuksiin eikä haluaisikaan tehdä yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa.

– Minun oveni on aina auki, Andersson sanoi.

Alustavan vaalituloksen mukaan oikeistoblokki on saamassa kolmen paikan enemmistön valtiopäiville. Maltillinen kokoomus, kristillisdemokraatit, ruotsidemokraatit ja liberaalit ovat saamassa 176 paikkaa.

Sosiaalidemokraatit, vasemmistopuolue, keskustapuolue ja ympäristöpuolue vihreät ovat puolestaan saamassa yhteensä 173 paikkaa valtiopäiville. 

Blokkien ero alle 50 000 ääntä

Torstaiaamuna laskematta oli vielä viimeiset äänet kolmelta äänestysalueelta. Botkyrkan, Vadstenan ja Östersundin ääntenlaskun odotetaan valmistuvan torstain aikana. Eilen kello 23 Suomen aikaa blokkien välinen ääniero oli vajaat 44  000 ääntä.

Puolueiden ääniosuudet ovat virallisen laskennan mukaan täsmentyneet hiukan. Sosiaalidemokraattien ääniosuus on laskennan edetessä tarkentunut 30,3 prosenttiin, mikä on antamassa puolueelle 107 paikkaa valtiopäiville. Toiseksi suurin puolue on ruotsidemokraatit, jonka 20,5 prosenttia on antamassa sille 73 paikkaa. Maltillinen kokoomuspuolue keräsi 19,1 prosenttia äänistä ja on saamassa 68 paikkaa.

Vaaliviranomaisten mukaan lopullinen tulos valmistuu noin viikko vaalipäivän jälkeen. Tarkistuslaskennassa saatetaan vielä hyväksyä osa sunnuntain ääntenlaskussa hylätyistä äänistä, joita oli noin 94  000. Vaaleissa vuonna 2018 hyväksyttiin jälkikäteen 25  000 ääntä, jotka oli aluksi hylätty.

Lue myös:

    Uusimmat