Demarien Frederiksenistä tulossa Tanskan nuorin pääministeri – "Nyt on osoitettava, että hänessä on ainesta valtiomieheksi"

3:32
Mette Frederiksen antoi voittopuheen vaalituloksen jälkeen.

Tanskan parlamentti siirtyi vaaleissa vasemmalle, kun sosiaalidemokraateista tuli Folketingetin suurin puolue. Se sai torstaina julkaistujen vaalitulosten mukaan yhteensä 25,9 prosenttia äänistä.

Yhteensä sosiaalidemokraattien johtama vasemmistoblokki saa 179-paikkaiseen parlamenttiin 91 paikkaa ja keskustaoikeistolainen Venstren johtama oikeistoblokki 75 paikkaa.

Tanskan seuraava pääministeri on suurella todennäköisyydellä sosiaalidemokraattien johtaja Mette Frederiksen, 41. Hänestä tulisi valtaan noustessaan Tanskan nuorin pääministeri. Frederiksen sanoi jo vaalivalvojaisissa tähtäävänsä sosiaalidemokraattien yksipuoluehallitukseen, joka etsisi tukea päätöksiinsä asiasta riippuen niin oikeistosta kuin vasemmistostakin.

–  Kun vaalit on nyt pidetty, on ratkaisujen aika, Frederiksen sanoi hurraavalle puolueväelle.

Frederiksenin uskotaan tekevän yhteistyötä vasemmiston kanssa valtaosassa asioita, mutta tukeutuvan maahanmuuttoasioissa oikeistoon. Asiantuntijoiden mukaan pääministeritiestä tulee kivinen, koska varsinkin vasemmiston odotetaan painostavan Frederikseniä armotta saadakseen omia kantojaan läpi vastineeksi tuesta.

–  Hänen on nyt osoitettava, että hänessä on ainesta valtiomieheksi, joka kykenee nousemaan vanhojen kaunojen yläpuolelle. Vain siten hän voi tarttua tilaisuuteen, jonka äänestäjät ovat keskustavasemmistolle antaneet, kirjoitti Politiken-lehti pääkirjoituksessaan.

Tanskan kansapuolueelle raju tappio

Toiseksi eniten ääniä sai keskustaoikeistolainen Venstre, 23,4 prosenttia. Raivokkaimman nousun teki sosiaaliliberaali Radikaali Venstre. Puolue sai 8,6 prosentin kannatuksen, kun edellisissä vaaleissa puoluetta kannatti 4,6 prosenttia äänestäjistä.

Maahanmuuttovastaiselle Tanskan kansanpuolueelle vaalit olivat katastrofi. Puolue sai 8,7 prosenttia äänistä, kun edellisissä vaaleissa sitä äänesti 21,1 prosenttia äänestäjistä.

Oppositiossa kuluneen kauden aikana istuneiden sosiaalidemokraattien vaalikampanjan keskiössä olivat huolet ilmastosta, sosiaalietuuksien leikkauksista ja maahanmuutosta.

Sosiaalidemokraatit ovat onnistuneet nostamaan suosiotaan erityisesti aiempaa tiukemmalla maahanmuuttopolitiikalla.

Viimeisten kahden vuosikymmenen aikana kansanpuolue on antanut tukensa oikeistovetoisille hallituksille vastineeksi tiukemmista maahanmuuttolaeista. Nyt muiden puolueiden tiukentuneet linjat ovat syöneet kansanpuolueen vetovoimaa.

Tanskan äänestysprosentti on perinteisesti varsin korkea. Tällä kertaa uurnilla kävi 84,5 prosenttia äänioikeutetuista.

 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja