Mainos

Norjan vaaleissa porvaripuolueille enemmistö – konservatiivipuolueen Solberg kutsui hallituspuolueiden johtajat neuvotteluihin yhteistyön jatkamisesta

Norjassa konservatiivipuolueen Erna Solberg on kutsunut edistyspuolueen, kristillisdemokraattien ja liberaalipuolue venstren johtajat neuvotteluihin hallitusyhteistyön jatkamisesta.

Solberg kutsui johtajat neuvotteluihin sen jälkeen, kun lähes kaikki parlamenttivaalien äänet oli saatu laskettua. Solbergin mukaan lähtökohdat neuvotteluille ovat hyvät.

Pääministeri Solbergin konservatiivipuolueen ja populistisen edistyspuolueen muodostama hallitus on ollut vallassa vuoden 2013 vaaleista lähtien kristillisdemokraattien ja liberaalin venstren tuella.

Solberg sanoi kiitospuheessaan, että he saivat neljä vuotta lisää, koska he ovat tehneet tulosta.

– Tämä on työvoitto. Se on yhteistyötä, Solberg sanoi.

Työväenpuolueen puheenjohtaja Jonas Gahr Störe on puolestaan tunnustanut vaalitappion.

Kun äänistä oli laskettu päälle 90 prosenttia porvarilliset puolueet olivat saamassa 89 paikkaa 169-paikkaisessa parlamentissa. Punavihreät puolueet puolestaan olivat saamassa 79 paikkaa.

Keskusta suurin voittaja, työväenpuolue suurin häviäjä

Tähänastisen ääntenlaskennan perusteella Norja syrjäseutujen puolta pitävä keskustapuolue on vaalien suurin voittaja. Keskustalle ennustetaan jopa lähes viiden prosenttiyksikön kannatusnousua vuoden 2013 vaaleista.

Puolestaan työväenpuolue näyttäisi kokevan yli kolmen prosenttiyksikön tappion edellisiin parlamenttivaaleihin verrattuna.

– Tulos on suuri pettymys puolueellemme, koska toivoimme korvaavamme hallituksen. Emme onnistuneet siinä, puheenjohtaja Störe sanoi.

Norjassa äänestettiin parlamenttivaaleissa maanantaina. Vaalihuoneistot Norjan 173 kunnassa sulkeutuivat kello 22 maanantai-iltana Suomen aikaa.

Vaalikampanjan aikana kuumiksi nousseita kysymyksiä olivat muun muassa Norjan öljypolitiikka, maahanmuuttopolitiikka ja varallisuusveroon liittyvät kysymykset.

Juttua muokattu klo 5.35: Korjattu aiempaa uutista: Työväenpuolue menetti kannatustaan kolme prosenttiyksikköä, ei lähes kahdeksan. Keskustalle ennustetaan jopa lähes viiden prosenttiyksikön kannatusnousua, ei jopa yli 12 prosenttiyksikön.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.