Vältä hometalon ongelmat jo etukäteen – älä tee yleisiä rakennuttajan virheitä

Kosteusvauriot ja sisäilmaongelmat eivät ole vain vanhojen talojen ongelmia, vaikka eniten niitä vanhoissa rakennuksissa esiintyykin. Talon rakennuttaja voi kuitenkin vaikuttaa tulevan kotinsa terveyteen tietyt asiat huomioon ottamalla.

Suunnitteluvaiheessa

- Palkkaa osaamisensa käytännössäkin osoittanut ja myös sisäilma-asioihin perehtynyt pääsuunnittelija, vastaava työnjohtaja ja tarvittaessa myös valvoja hyvissä ajoin (kysy referenssikohteita)

- Kirjaa hyvän sisäilman tavoitteet selkeästi suunnitteluasiakirjoihin käyttämällä hyväksi Sisäilmastoluokitus 2008, www.sisailmayhdistys.fi . RT-kortissa RT-0710564 Rakennusten sisäilmasto on yhteenveto eri suunnittelijoiden tehtävistä halutun sisäilmastoluokan varmistamisessa

- Paras tontin paikka on kuivalla mäellä puhtaassa ympäristössä

- Kiinnitä huomiota kosteusteknisesti oikein toimiviin rakenteisiin

- Käytä vähäpäästöisiä M1-luokan rakennusmateriaaleja.

- Muista, että radonin torjunta on helpointa suunnittelu- ja rakennusvaiheessa

Lähde: Sisäilma- ja korjausneuvontapalvelut

Korjausneuvoja ja rakennusterveysasiantuntija Heidi-Johanna Jokelainen Hengitysliitosta sanoo, että talon rakennuttajien pitäisi perehtyä enemmän sopimuksiin.

– Ihmiset eivät yleensä osaa tehdä kunnollisia urakkasopimuksia. Sopimuksista puuttuu usein paljon asioita materiaalien suojauksesta lähtien. Jos sopimuksessa ei lue, että materiaalit tulee säilyttää suojaten, ei urakoitsija tuo konttia suojaksi omalla kustannuksellaan, Jokelainen toteaa.

– Yleensähän talofirma antaa tarjouksen ja sopimuksen ja tavallinen rakennuttaja sen allekirjoittaa. Sopimukseen pitäisi kuitenkin kirjoittaa asioita auki aina materiaalien säilyttämisestä lähtien. Myös sanktioita pitää seurata, jos materiaaleja on säilytetty väärin.

– Jos itse ei ymmärrä asioista riittävästi, kannattaa ottaa ammattilainen mukaan ja maksaa siitä. Se on aika pieni kustannus loppupeleissä, koska jälkikäteen riitely tulee aina kalliiksi, ja siinä katsotaan sopimuksia. Jos jotain ei sopimuksessa lue, et voi olettakaan sellaista saavasi.

Rakennusvaiheessa

- Suojaa materiaalit, tarvikkeet ja valmiit rakenteet työmaalla kosteudelta ja lialta

- Huolehdi rakentamisaikaisesta kosteudenhallinnasta. Ota huomioon rakenteiden ja materiaalien kuivumisajat ja mittaa kosteudet ennen päällystämistä

- Huolehdi pölynhallinnasta rakentamisen aikana. Tärkeää on oikea työjärjestys ja oikeat siivousvälineet sekä tarvittaessa osastointi.

- Huolehdi, että ilmanvaihtokanaviston avonaiset päät suojataan rakennusaikaiselta pölyltä tulppaamalla

- Käytä sertifioituja vedeneristeitä ja -asentajia märkätilojen vedeneristykseen 

- Varmistu, että sisäilman kannalta kriittisten työvaiheiden (esim. vedeneristykset ja betonin päällystyskelpoisuus) tarkistukset suoritetaan ja ne hyväksytään niistä vastaavien allekirjoituksin

Lähde: Sisäilma- ja korjausneuvontapalvelut

Jokelainen sanoo, että sekä yksityisellä että julkisella puolella rakennuttajien tulisi ymmärtää paremmin, että rakennusprojekti vaatii aina aikaa.

– Talot vedetään valmiiksi kiireellä, ja jos talon oltava valmis 12 kuukaudessa, rakentaja sen myös tekee valmiiksi siinä ajassa uhkasakon välttääkseen. Rakennuttajien on ymmärrettävä, etteivät talot rakennu hetkessä.

Jokelainen muistuttaa, että rakennuttajalla on aina päävastuu suunnittelusta ja rakentamisesta. Projektiin kannattaa palkata ammattitaitoinen valvoja jo suunnittelun käynnistyessä.

– Valvoja katsoo kaikki kriittiset työvaiheet. Kun esimerkiksi tehdään betonilaattaa, hän mittaa, että se on varmasti pinnoituskunnossa.

 

Lue myös:

    Uusimmat