Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Valmistaudu antamaan yhteystietosi ravintolaan astuessa Lapissa – tästä uudessa suosituksessa on kyse

7:37Ruotsilla ravintolarajoituksissa päinvastainen linja kuin SuomellaKatso myös video: Ruotsilla ravintolarajoituksissa päinvastainen linja kuin Suomella
Julkaistu 03.10.2020 14:00

MTV UUTISET – STT

MaRan toimitusjohtajan mukaan epäselvää on toistaiseksi esimerkiksi se, miten pitää toimia, jos asiakas kieltäytyy antamasta henkilötietojaan.

Yhteystietojen kerääminen ravintola-asiakkailta käy raskaaksi valmiiksi ahtaalla oleville ravintola-alan yrityksille Pohjois-Suomessa, sanoo matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi. Lapin mukaan keino on kuitenkin kovia rajoitustoimia parempi.

– Kyllähän se on iso tehtävä ravintoloille. Toki ravintoloille varmasti parempia ovat kaikki vaihtoehdot, joilla voidaan tällaisilla operatiivisilla toimilla varmistaa se, että ravintolat ovat kuitenkin auki, Lappi sanoo ja esittää tyytymättömyytensä tuoreimpiin anniskeluaikojen rajoituksiin.

Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirit ohjeistivat perjantaina alueen ravintola-alan yrityksiä ja iltatapahtumien järjestäjiä keräämään yhteystiedot asiakkailta mahdollista tartunnanjäljitystä varten. Samana päivänä esimerkiksi Kittilässä Levi käynnisti hiihto- ja laskettelukautensa.

Kuormittava tehtävä on Timo Lapin mukaan ennen kaikkea sen takia, että yhteystietojen kirjaaminen edellyttää yrityksiltä tietosuoja-asioista huolehtimista vaikeassa taloustilanteessa.

– Siitähän syntyy henkilörekisteri. Rekisterin pitämiselle on omat vaatimuksensa, millä tavalla sitä pidetään ja suojataan.

– Ravintola-alan yritykset ovat erittäin vaikeassa taloudellisessa tilanteessa ja tämä tietysti sitoo henkilöstön voimavaroja. Pitää olla työvoimaa hoitamassa tätä asiaa.

Kirjaamisessa haavoittuvuuksia

MaRan toimitusjohtajan mukaan yhteystietojen kirjaaminen ei ole täysin vieras käytäntö, sillä kokemuksia tästä on ulkomailta. Järjestelmässä on Lapin mukaan inhimillisiä haavoittuvuuksia, kuten ihmisten kieltäytyminen yhteystietojensa antamisesta tai väärien yhteystietojen antaminen.

– Ravintolan korona-altistustilanteessa jollain olisi hyvä tiedottaa ihmisille, että osaavat tarkkailla vointiaan. Itse pitäisin tehokkaampana tapana tätä Koronavilkun (mobiilisovelluksen) lataamista mahdollisimman laajasti ja kyllähän suomalaiset ovat sitä hyvin ladanneetkin, Lappi sanoo.

Koronavilkkuun tukeutuminen olisi MaRan Lapin mukaan parempi siksikin, että vältyttäisiin epämiellyttäviltä ja toistaiseksi myös epäselviltä tilanteilta, joissa yhteystietojen antamisesta kieltäydytään.

– Mitä silloin pitää tehdä? Pitääkö asiakkaan tulo ravintolaan estää, Lappi kysyy. Sairaanhoitopiirien ohjeistuksessa linjataankin, että ravintola-asiakkaiden ja henkilökunnan pitäisi käyttää myös Koronavilkkua.

Lapin tartunnat keskittyvät Kolariin

Lapin maakunnassa on sairaanhoitopiirien mukaan todettu kuusi koronatartuntaa kuluneen seitsemän vuorokauden aikana. Kolarin kunta kertoi perjantaina, että siellä on viikon aikana havaittu neljä tartuntaa.

Kolarissa sijaitsevan Ylläksen alueelta lähti liikkeelle tartuntoja myös muualle Suomeen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi syyskuun lopulla yli 20 tartunnasta, jotka Ylläksellä vierailleet olivat saaneet 14.–25. syyskuuta välisenä aikana.

Lisää aiheesta:

Hollannissa ravintoloita avattu koronarajoituksista huolimatta – MaRan toimitusjohtaja: "Minullekin tullut tällaisia ehdotuksia"Lappiin tulossa jouluksi 150 000 turistia – miten lentokentät hoitavat terveystarkastukset? "Pitäisi kaksin- tai kolminkertaistaa henkilökunnan määrä"MaRan toimitusjohtaja jyrähti: Valtion on korvattava kaikki ravintola-alan kiinteät kulut – "Rahaa ei löydy enää mistään muualta" Lähestyvä ravintolasulku varjostaa hiihtokeskuksia – Levillä osa ravintoloista sulkeutuu jo nytYhdenkään lentoreitin keskeyttämisestä ei ole harkittu, vaikka tartuntaryppäitä on tullut ulkomailta: "Emme voi pitää lähtötestausta luotettavana"Ravintola-ala toivoisi suurempia helpotuksia toimintaan – eniten jännitetään, lähtevätkö asiakkaat liikkeelle: "Alkuun ja eteenpäin on pakko päästä"
KoronavirusLappiKoronavilkkuSairaalat ja hoitolaitoksetRavintolatKotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus
  • 14.10.14:32
    Tuomiot

    Huoltovarmuuskeskukselle jättilasku kohumaskikaupan tehneen johtajan potkuista

  • 3.10.17:00
    Talous

    EKP-pääjohtaja Lagarde MTV:n erikoishaastattelussa: Lopeta EU-sääntöjen rikkominen, Suomi

  • 22.9.18:58
    Ennätykset

    Ikävä koronaennätys: Miehen tauti kesti yli kaksi vuotta

  • 13.9.08:33
    Yskä

    Yskänlääkkeet tuskin auttavat, jos ikävä yskä vaivaa – kokeile sen sijaan tätä: "Oikeasti ihan tutkittua"

  • 9.9.13:03
    Flunssa

    Koronavirustartunta voikin olla ehkäistävissä apteekin nenäsuihkeella