Valmista itse herkullisia blinejä – lue vinkit!

Blinit ovat maistuva herkku niin suolaisina kuin makeinakin versioina, mutta onnistumisen taatakseen kannattaa reseptiin tutustua huolella.

Blinit ovat perinteisiä, venäläisiä ohukaisia, joiden kanssa nautitaan esimerkiksi mätiä, punasipulia tai smetanaa.

– Myös savukala sopii mainiosti blinien kanssa tarjottavaksi. Makeat blinit puolestaan onnistuvat, kun lisukkeeksi valitaan esimerkiksi karpaloita ja kinuskikastiketta. Taikinaan voi myös laittaa vähän hunajaa tai jotain makeutusainetta, jos haluaa, vinkkaa kotitalousopettaja Arja Elina Laine.

Blinit kannattaa valmistaa huolella. Parhaimmat blinit syntyvät, kun juuritaikina valmistetaan jo edellisenä iltana. Hiiva liuotetaan johonkin kylmään, happamaan raaka-aineeseen, kuten kermaviiliin, paksuun jogurttiin tai smetanaan. Lisäksi taikinan juureen sekoitetaan jauhot, jonka jälkeen se jätetään yön yli jääkaappiin käymään.

– Suosittelen käyttämään tattarijauhoja, mutta jos ei halua niin vahvaa makua, voi osan tattarista korvata ohra- tai hiivaleipäjauhoilla, Laine sanoo.

Jos on kiire, taikinan voi tehdä kädenlämpöiseen nesteeseen, jolloin juuri valmistuu tunnissa.

Seuraavana päivänä voi joukkoon sekoittaa muut aineet. Jos blinitaikinasta haluaa hieman terveellisempää, voi smetanan sijaan käyttää vaikkapa kevytkermaviiliä. Taikinan koostumuksen kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana.

– Kannattaa seurata ohjetta tarkasti, sillä taikina ei tietenkään saa olla liian kovaa, jotta blinit pysyvät kuohkeina. Ei taikina voi tietenkään ihan velliäkään olla, sillä blineistä kuuluu tulla paksuja, noin yhden tai jopa kahden sentin paksuisia.

Blinit

noin 10 kpl

4 dl bulgarianjogurttia tai kermaviiliä

20 g hiivaa

2½ dl Myllyn Paras Tattarijauhoja

1 tl sokeria

1½ dl kuumaa maitoa

1 tl suolaa

1 rkl voisulaa

1 kananmunan keltuainen

1 kananmunan valkuainen

Lisäksi:

mätiä ja/tai savulohta

sipulisilppua

smetanaa

Lämmitä jogurtti tai kermaviili kädenlämpöiseksi, liuota siihen hiiva ja sekoita joukkoon tattarijauhot ja sokeri. Anna taikinan kohota 1–2 tuntia huoneenlämmössä tai tee taikina kylmään nesteeseen ja anna käydä pidempäänkin, esimerkiksi yön yli viileämmässä (jääkaapissa).

Sekoita ennen paistamista taikinaan kuuma maito, suola, voisula, keltuainen ja vaahdoksi vatkattu valkuainen viimeisenä. Paista taikinasta blini- tai ohukaispannulla voissa miedolla lämmöllä paksuhkoja blinejä.

Tarjoa kuumana mädin, smetanan ja sipulin kanssa, myös graavista tai kylmäsavustetusta kalasta tehdyt täytteet sopivat hyvin, samoin katkarapusalaatti. Kala-allergisille tai kasvissyöjille voit tarjota blinien kanssa sienisalaattia tai silputtua suolakurkkua.

VINKKI: Voit valmistaa blineistä bliniburgereita, laita kaksi bliniä päällekkäin ja täytä välit lisukkein, ohjeesta tulee 5 – 6 burgeria.

Makeat blinit

noin 1525 kpl

4 dl kermaviiliä (2 tlk)

20 g hiivaa

3½ dl Myllyn Paras Tattarijauhoja

1 dl Myllyn Paras Ohrajauhoja

1 tl sokeria

Seuraavana päivänä:

2 dl kuumaa maitoa

1 dl makeaa siideriä tai omenamehua

2 rkl voisulaa

1 tl suolaa

2 munaa

Lisäksi:

voita paistamiseen

kinuskikastiketta tai vaahterasiirappia

karpaloita

Lämmitä kermaviili kädenlämpöiseksi, liuota siihen hiiva ja sekoita joukkoon jauhot ja sokeri. Anna taikinan kohota liinan alla 1–2 tuntia huoneenlämmössä tai tee taikina kylmään nesteeseen ja anna käydä pidempäänkin, esimerkiksi yön yli viileämmässä (jääkaapissa).

Sekoita taikinaan ennen paistamista kuuma maito, siideri tai mehu, voisula ja suola. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset taikinaan. Vaahdota valkuaiset ja lisää valkuaisvaahto nostellen taikinaan. Paista taikinasta blini- tai ohukaispannulla voissa miedolla lämmöllä paksuhkoja blinejä. Tarjoile kuuman kinuskikastikkeen ja jäisien karpaloiden kanssa.


(MTV LIFESTYLE)

Reseptit: Arja Elina Laine

Lue myös:

    Uusimmat