Blinit ovat maistuva herkku niin suolaisina kuin makeinakin versioina, mutta onnistumisen taatakseen kannattaa reseptiin tutustua huolella.
Blinit ovat perinteisiä, venäläisiä ohukaisia, joiden kanssa nautitaan esimerkiksi mätiä, punasipulia tai smetanaa.
– Myös savukala sopii mainiosti blinien kanssa tarjottavaksi. Makeat blinit puolestaan onnistuvat, kun lisukkeeksi valitaan esimerkiksi karpaloita ja kinuskikastiketta. Taikinaan voi myös laittaa vähän hunajaa tai jotain makeutusainetta, jos haluaa, vinkkaa kotitalousopettaja Arja Elina Laine.
Blinit kannattaa valmistaa huolella. Parhaimmat blinit syntyvät, kun juuritaikina valmistetaan jo edellisenä iltana. Hiiva liuotetaan johonkin kylmään, happamaan raaka-aineeseen, kuten kermaviiliin, paksuun jogurttiin tai smetanaan. Lisäksi taikinan juureen sekoitetaan jauhot, jonka jälkeen se jätetään yön yli jääkaappiin käymään.
– Suosittelen käyttämään tattarijauhoja, mutta jos ei halua niin vahvaa makua, voi osan tattarista korvata ohra- tai hiivaleipäjauhoilla, Laine sanoo.
Jos on kiire, taikinan voi tehdä kädenlämpöiseen nesteeseen, jolloin juuri valmistuu tunnissa.
Seuraavana päivänä voi joukkoon sekoittaa muut aineet. Jos blinitaikinasta haluaa hieman terveellisempää, voi smetanan sijaan käyttää vaikkapa kevytkermaviiliä. Taikinan koostumuksen kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana.
– Kannattaa seurata ohjetta tarkasti, sillä taikina ei tietenkään saa olla liian kovaa, jotta blinit pysyvät kuohkeina. Ei taikina voi tietenkään ihan velliäkään olla, sillä blineistä kuuluu tulla paksuja, noin yhden tai jopa kahden sentin paksuisia.

