Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Valmista itse herkullisia blinejä – lue vinkit!

Myllyn Paras
Julkaistu 13.02.2014 10:47

Blinit ovat maistuva herkku niin suolaisina kuin makeinakin versioina, mutta onnistumisen taatakseen kannattaa reseptiin tutustua huolella.

Blinit ovat perinteisiä, venäläisiä ohukaisia, joiden kanssa nautitaan esimerkiksi mätiä, punasipulia tai smetanaa.

– Myös savukala sopii mainiosti blinien kanssa tarjottavaksi. Makeat blinit puolestaan onnistuvat, kun lisukkeeksi valitaan esimerkiksi karpaloita ja kinuskikastiketta. Taikinaan voi myös laittaa vähän hunajaa tai jotain makeutusainetta, jos haluaa, vinkkaa kotitalousopettaja Arja Elina Laine.

Blinit kannattaa valmistaa huolella. Parhaimmat blinit syntyvät, kun juuritaikina valmistetaan jo edellisenä iltana. Hiiva liuotetaan johonkin kylmään, happamaan raaka-aineeseen, kuten kermaviiliin, paksuun jogurttiin tai smetanaan. Lisäksi taikinan juureen sekoitetaan jauhot, jonka jälkeen se jätetään yön yli jääkaappiin käymään.

– Suosittelen käyttämään tattarijauhoja, mutta jos ei halua niin vahvaa makua, voi osan tattarista korvata ohra- tai hiivaleipäjauhoilla, Laine sanoo.

Jos on kiire, taikinan voi tehdä kädenlämpöiseen nesteeseen, jolloin juuri valmistuu tunnissa.

Seuraavana päivänä voi joukkoon sekoittaa muut aineet. Jos blinitaikinasta haluaa hieman terveellisempää, voi smetanan sijaan käyttää vaikkapa kevytkermaviiliä. Taikinan koostumuksen kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana.

– Kannattaa seurata ohjetta tarkasti, sillä taikina ei tietenkään saa olla liian kovaa, jotta blinit pysyvät kuohkeina. Ei taikina voi tietenkään ihan velliäkään olla, sillä blineistä kuuluu tulla paksuja, noin yhden tai jopa kahden sentin paksuisia.

Blinit

noin 10 kpl

4 dl bulgarianjogurttia tai kermaviiliä

20 g hiivaa

2½ dl Myllyn Paras Tattarijauhoja

1 tl sokeria

1½ dl kuumaa maitoa

1 tl suolaa

1 rkl voisulaa

1 kananmunan keltuainen

1 kananmunan valkuainen

Lisäksi:

mätiä ja/tai savulohta

sipulisilppua

smetanaa

Lämmitä jogurtti tai kermaviili kädenlämpöiseksi, liuota siihen hiiva ja sekoita joukkoon tattarijauhot ja sokeri. Anna taikinan kohota 1–2 tuntia huoneenlämmössä tai tee taikina kylmään nesteeseen ja anna käydä pidempäänkin, esimerkiksi yön yli viileämmässä (jääkaapissa).

Sekoita ennen paistamista taikinaan kuuma maito, suola, voisula, keltuainen ja vaahdoksi vatkattu valkuainen viimeisenä. Paista taikinasta blini- tai ohukaispannulla voissa miedolla lämmöllä paksuhkoja blinejä.

Tarjoa kuumana mädin, smetanan ja sipulin kanssa, myös graavista tai kylmäsavustetusta kalasta tehdyt täytteet sopivat hyvin, samoin katkarapusalaatti. Kala-allergisille tai kasvissyöjille voit tarjota blinien kanssa sienisalaattia tai silputtua suolakurkkua.

VINKKI: Voit valmistaa blineistä bliniburgereita, laita kaksi bliniä päällekkäin ja täytä välit lisukkein, ohjeesta tulee 5 – 6 burgeria.

Makeat blinit

noin 15–25 kpl

4 dl kermaviiliä (2 tlk)

20 g hiivaa

3½ dl Myllyn Paras Tattarijauhoja

1 dl Myllyn Paras Ohrajauhoja

1 tl sokeria

Seuraavana päivänä:

2 dl kuumaa maitoa

1 dl makeaa siideriä tai omenamehua

2 rkl voisulaa

1 tl suolaa

2 munaa

Lisäksi:

voita paistamiseen

kinuskikastiketta tai vaahterasiirappia

karpaloita

Lämmitä kermaviili kädenlämpöiseksi, liuota siihen hiiva ja sekoita joukkoon jauhot ja sokeri. Anna taikinan kohota liinan alla 1–2 tuntia huoneenlämmössä tai tee taikina kylmään nesteeseen ja anna käydä pidempäänkin, esimerkiksi yön yli viileämmässä (jääkaapissa).

Sekoita taikinaan ennen paistamista kuuma maito, siideri tai mehu, voisula ja suola. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset taikinaan. Vaahdota valkuaiset ja lisää valkuaisvaahto nostellen taikinaan. Paista taikinasta blini- tai ohukaispannulla voissa miedolla lämmöllä paksuhkoja blinejä. Tarjoile kuuman kinuskikastikkeen ja jäisien karpaloiden kanssa.


(MTV LIFESTYLE)

Reseptit: Arja Elina Laine

Lisää aiheesta:

Blineistä saat alku-, pää- tai jälkiruuan – kokeile karpalokinuskia tai porotäytettäNäin saat blinit onnistumaan – asiantuntijan täsmävinkitBliniburgeritUuniblinit10 kpl paksuhkoja blinejä blinipannullaBlinit
Lifestyle
Myllyn Paras

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • Eilen20:04
    Koirat

    Kolme yllättävää faktaa koirien älykkyydestä – "Äärimmäisen vaikea nähdä koirasta"

  • Eilen19:30
    Nuoret

    Positiivisia uutisia: Nuorilla pyyhkii aiempaa paremmin

  • Eilen19:23
    Ikääntyminen

    Eliniän kasvu hidastuu – ennusteet satavuotiaaksi elämisestä uusiksi

  • Eilen18:58
    iPhone

    Tuoreesta iPhonesta saa pulittaa jopa 2 500 euroa – asiantuntijalta tyrmäys

  • Eilen17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen