Valmista hemmotteleva brunssi viikonloppuna – poimi parhaat vinkit!

Kun heräät liian myöhään aamiaiselle, mutta et jaksa odottaa lounasta, on brunssi hyvä vaihtoehto. Yhdistä suosikkiruokasi aamupalasta ja lounaasta ja rentoudu ystävien kesken!

Viikonloppuna moni syö aamiaisen huomattavasti myöhempään kuin kiireisinä arkiaamuina. Kiireetön aikataulu tekeekin brunssista suositun vaihtoehdon niin ulkona kuin kotonakin syötäessä.

Brunssimenuun voivat kuulua erilaiset kananmunaruoat, perunat, lihat ja salaatit. Makeita herkkuja voivat puolestaan olla vaikkapa kahvikakut, vohvelit, muffinssit, kuppikakut, pannukakut, hedelmät ja leivonnaiset. Perinteiseen puuroaamiaiseen verrattuna brunssi on toki työläämpi valmistaa – etenkin, jos kutsut ystävätkin syömään luoksesi, mutta vältä stressi ja liika valmistelu näillä vinkeillä!

Valmistele jo edellisenä iltana. Lautaset, lautasliinat, ruokailuvälineet, mehulasit, kahvikupit – kata pöytä jo edellisiltana. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta se kannattaa. Näin et joudu juoksemaan suuna päänä etsimässä ruokailuvälineitä ruoan jo jäähtyessä pöydässä.

Yksinkertaista leipomista. Älä yritä valmistaa liian aikaa vieviä leivonnaisia. Tee uunipellin kokoinen pannukakku ja paloittele se valmiiksi. Monta herkkua kerrallaan paistavassa blinipannussa taas valmistat nopeasti vaikkapa amerikkalaisia pannukakkuja vieraillesi. Tai tee skonsseja jo etukäteen, laita ne pakkaseen odottamaan ja sujauta uuniin brunssiaamuna. Helppoa!

Terveellisempi brunssi syntyy, kun valitset esimerkiksi maustetun jogurtin sijaan maustamatonta jogurttia, jonka sekaan vieraat voivat heittää marjoja tai hedelmänpaloja. Munaruokaan kannattaa yhdistää vihanneksia ja papuja, sillä tämä proteiini-hiilihydraatti-yhdistelmä auttaa pitämään olon kylläisenä. Muffinssitaikinaan voit sirotella pellavansiemenrouhetta lisäkuitua ja omega-3-rasvahappoja saadaksesi. Smoothiesta saat ravintorikkaamman, kun heität joukkoon pinaattia ja avokadoa.

Purista appelsiinimehu jo edellisenä iltana joko sellaisenaan juotavaksi tai Mimosa-drinkkejä varten kuohuviiniin yhdistettäväksi.

Amerikkalaiset pannukakut

noin 15 kpl amerikkalaista kokoa tai 30–40 pientä

3 munaa

2–3 rkl fariini- tai tummaa sokeria tai juoksevaa hunajaa

5 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja

3 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

½ tl suolaa

2-3 dl maitoa

2 dl piimää tai kermaviiliä

½ dl voisulaa tai öljyä

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään, lisää vaahtoon vuorotellen jauhoseosta ja nesteitä, niin että saat paksun pannaritaikinan.

Paista pienellä munakas- tai blinipannulla paksuja, vajaan senttimetrin paksuisia lettuja. Kuumenna pannu ensin kunnolla ja laske sen jälkeen levyn tehoa asentoon 1–3, sillä taikinassa on sokeria, joka ottaa väriä helposti. Käytä paistamiseen rasvaa.

Perinteinen lettupannukin kelpaa, mutta ihan amerikkalaiseen pannukakkukokoon ei näin päästä. Annostele tavalliseen lettupannuun mahdollisimman paksulti taikinaa. Tarjoile juoksevan hunajan tai vaahterasiirapin sekä kermavaahdon kanssa.

Vohvelit

noin 20 kpl

3 munaa

4 dl maitoa

1 dl kivennäisvettä

4 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

1 tl vaniljasokeria

2 rkl sokeria

50–100 g voisulaa tai kermaa

Vatkaa munien rakenne rikki, lisää maito ja kivennäisvesi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vispaten liemeen. Lisää voisula tai kerma. Anna taikinan turvota vähintään puoli tuntia. Paista vohvelipannulla vohveleiksi. Tarjoile kuumina esim. mansikoiden tai mansikkahillon ja kermavaahdon kera.

VINKKI: Vähälaktoosisia vohveleita saa käyttämällä vähälaktoosista kermaa tai kookosmaitoa ja vähärasvaisia vohveleita käyttämällä rasvan sijasta pelkkää kivennäisvettä tai kevyt kookosmaitoa.

Mustikka-vihersmoothie

neljälle, noin 2 ½ dl annoksia

4 dl mustikoita (pakaste)

1 ruukku esimerkiksi tammenlehtisalaattia tai punamangoldia

1 dl tuoreita mintunlehtiä

1 avokado

1 rkl sitruunamehua

1 dl Myllyn Paras Pikakaura+Kuitu Hiutaleita

½ dl Myllyn Paras Kuidukas Kolmen Viljan Leseseosta

1 tlk maitorahkaa (200 g)

3 dl maustamatonta jogurttia tai piimää

(2–3 rkl juoksevaa hunajaa)

Päälle:

Myllyn Paras Pikakaura+Kuitu Hiutaleita

Laita mikserin kannuun tai syvään mittakannuun mustikat jäisinä, puhdistetut vihannekset, kuorittu ja paloiteltu avokado, sitruunamehu, hiutaleet ja leseet sekä rahka ja piimä.

Soseuta tasaiseksi tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Makeuta halutessasi sopivaksi hunajalla. Kaada smoothie korkeisiin laseihin tai mukeihin. Ripottele pinnalle hiutaleita.

Kokeile myös näitä reseptejä:


(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat