Valmentajalegendan puhelu ratkaisi lopulta Olaus Alisen, 19, tärkeän valinnan – Suomen NFL-lupaus siirtyy ensi vuonna huippuorganisaatioon: "Vain taivas on rajana"

4:59
Olaus Alisesta odotetaan ensimmäistä suomalaista NFL-varausta – tällaista on hänen arkensa Yhdysvalloissa.

Suomalaisen jenkkifutislupaus Olaus Alisen elämässä käynnistyi juuri lukion viimeinen vuosi. Sen jälkeen edessä on siirtyminen Alabaman yliopiston huippuorganisaatioon. Viimeinen niitti yliopistovalinnalle tuli puhelussa legendaarisen valmentaja Nick Sabanin kanssa.

Kaksi metriä, yli 140 kiloa, kengännumero 52. Raamikkaan Olaus Alisen tunnistaa vaivatta, vaikka kentällä juoksee kymmenittäin nuoria amerikkalaisen jalkapallon pelaajia varusteet yllään.

Käynnissä ovat connecticutilaisen Loomis Chaffeen lukiojoukkueen päivittäiset harjoitukset, jotka alkoivat heti iltapäivän viimeisen oppitunnin jälkeen neljältä.

Porista vuoden 2021 keväällä Yhdysvaltoihin muuttanut Alinen pelaa ja opiskelee koulussa viimeistä vuottaan.

19-vuotias Alinen kertoo, että sopeutuminen joukkoon sujui ongelmitta ja kehuu samaan hengenvetoon koulun yhteishenkeä.

– Se on ehkä kulttuuriero, että kaikki ovat tosi puheliaita. Mukavaa porukkaa ja tosi kiinnostuneita muista ihmisistä. Teki sopeutumisesta helppoa, Alinen kertoo.

Windsorin pikkupaikkakunnalla Connecticutissa sijaitseva Loomis Chaffee on yksityiskoulu, jonka opiskelijoista suurin osa asuu koulun asuntolassa. Koululla on joukkueita yli kymmenessä lajissa.

Lähin suurempi kaupunki on Hartford, joka sekään ei ole kovin paljoa Poria isompi.

Loomis Chaffee Pelicans voitti viime vuonna Uuden-Englannin alueella pelattavan sarjansa lähes näytöstyyliin. Tämäkin kausi käynnistyi 51–10 voitolla viime viikonloppuna.

Arjen rytmi kulkee aikataulutettuna eikä aikaa jää juuri muuhun kuin kouluun, läksyihin, urheiluun ja palautumiseen.

– Kyllä se näkyy, että ollaan yksityiskoulu. Akateemisesti meitä haastetaan välillä aika paljon.

Toistaiseksi Alinen on selviytynyt haasteista hyvin – arvosanat ovat kiitettäviä. Koulun mallikas hoitaminen on myös edellytys pelaamiselle.

Elämäntapa, jossa vapaa-aika ei arjessa juuri jää, vaatii omistautumista – paloa, kuten Alinen sen itse muotoilee.

Ensimmäinen suomalainen NFL-varaus?

Palon on sytyttänyt tavoite ja unelma. Se on amerikkalaisen jalkapallon ammattilaisliiga NFL – useilla mittareilla maailman suurin urheilusarja.

Vaikka hän on varausiässä vasta aikaisintaan vuonna 2026, on potentiaali jo nyt selvä.

ESPN rankkaa Alisen ikäluokkansa 14:nneksi parhaaksi hyökkäyksen uloimmaksi linjamieheksi. 247Sportsin rankingissa Alinen 17:s. Connecticutin pienessä osavaltiossa hän on ykkönen kaikkien pelipaikkojen pelaajista. Samoin eurooppalaisista pelaajista.

Tämän vuoden draftissa hyökkäyksen ulompia linjamiehiä varattiin 27 kappaletta.

Olaus Alisen isä Klaus Alinen ja Michael Quarshie kävivät 2000-luvun puolivälissä kolkuttelemassa NFL:n portteja, Quarshie Oakland Raidersissa ja Alinen Atlanta Falconsissa. Kumpikaan ei yltänyt pelaavaan kokoonpanoon runkosarjassa.

Ensimmäisenä suomalaisena NFL:n runkosarjaotteluita pelasi kaudella 2015 Tyler Varga Indianapolis Coltsin riveissä. Kanadassa varttuneella Vargalla on Kanadan lisäksi Suomen kansalaisuus äitinsä kautta.

Ketään heistä kolmesta ei koskaan varattu NFL:ään.

Olaus Alinen voi siis onnistuessaan olla ensimmäinen suomalainen NFL-varaus ja ensimmäinen Suomessa kasvanut NFL-pelaaja.

Alabama – ”Paras mahdollinen vaihtoehto”

Alaikäisenä Yhdysvaltoihin muuttaminen amerikkalaisen jalkapallon takia oli jo iso askel. Ehkä vieläkin isompi harppaus on edessä ensi kesänä, kun Alinen siirtyy Alabaman yliopiston organisaation.

Alabama oli yksi yhteensä 46:sta stipendiä tarjonneesta yliopistosta. Mukana olivat kaikki huippukoulut.

Pitkän pohdinnan ja viiden yliopistovierailun jälkeen vaakakuppi kallistui Alabamaan.

– Se on paras mahdollinen vaihtoehto, jos miettii pelaajan uraa. Sieltä on varattu eniten pelaajia NFL:ään ja saatu eniten mestaruuksia. Tietenkin haluat sen mahdollisuuden voittaa mestaruuden. 

– Myös se kulttuuri siellä joukkueessa, miten ne keskittyvät yksityiskohtiin ja pelaajan kehittämiseen kentällä ja kentän ulkopuolella. Kaikki, mitä siellä pystytään tarjoamaan, on tosi hyvällä tasolla, Alinen kertoo.

Valintansa Alinen kertoi CBS Sportsin suorassa lähetyksessä.

Siitä, miten iso juttu NCAA-yliopistosarja ja Alabama Crimson Tide Yhdysvalloissa ovat, kertoo joukkueen yleisökeskiarvo, joka on noin 100 000. Millään eurooppalaisella urheilujoukkueella ei edes ole sen kokoista stadionia.

Ensimmäisen tai toisen vuoden opiskelijana peliaikaa on tuskin vielä luvassa.

– Se on maan paras yliopistojalkapallon ohjelma. Hän tulee saamaan parasta mahdollista valmennusta ja maan kovatasoisinta kilpailua joka päivä harjoituksissa. Etelässä eletään ja hengitetään jalkapalloa, kuvailee Loomis Chaffeen päävalmentaja Adam Banks.

Puhelu ratkaisi valinnan

Yliopistovalinnan loppusuoralla Alisella olivat Alabaman lisäksi Georgian, Miamin, Ohion ja Oregonin yliopistot. Alinen matkusti perheensä kanssa tuhansia kilometrejä yliopistojen kestittävänä tutustumassa niiden ohjelmaan ja fasiliteetteihin.

Loppusuoralla nuoren pelaajan mielessä oli enää kaksi yliopistoa. Viimeinen niitti valinnalle tuli puhelimessa.

– Puhuin Coach Sabanin ja hän vastasi kysymyksiini sillä tavalla, mikä ratkaisi sen valinnan lopulta. Tuntui, että hän tiesi juuri sen, mikä mulle on parasta, Alinen sanoo.

– Ja kun se valinta omassa mielessä "klikkasi", niin ei ne muut vaihtoehdot tuntuneet olevan edes lähellä.

Tultuaan Alabaman yliopiston päävalmentajaksi vuonna 2007 Coach Saban, eli Nick Saban, on johtanut joukkueen kuuteen mestaruuteen. Monet pitävät häntä yliopistojalkapallon historian parhaana valmentajana.

– Suomalaisille on aika vaikea selittää, minkälainen tyyppi tai miten iso nimi Saban on. Kun hän kävelee huoneeseen sisään, se hiljenee. Hän haluaa voittaa ja että joukkueessa on oikeanlainen kulttuuri. Suora ja lyhytsanainen, vähän jähmeä kaveri, Alinen kuvailee.

”Vain taivas on rajana”

Hyökkäyksen linjan tehtävänä on suojata palloa heittävää pelinrakentajaa ja juoksupeleissä raivata tilaa palloa juoksevalle keskushyökkääjälle. 

Uloimmat linjamiehet ovat usein joukkueen isoimpia pelaajia, mutta pelkkä koko ei tee hyvää pelaajaa.

– Se on teknisesti tosi vaativa paikka, koska se on epänormaalein luontaisesti kaikista pelipaikoista. Olet melkein sataviisikymmentä kiloa ja liikut taaksepäin samalla, kun huippuhyvät urheilijat juoksee suoraan kohti ja yrittää mennä susta ohi, Alinen selittää.

Alisen lukiojoukkueen päävalmentaja Adam Banks kehuu Alista fyysisten ominaisuuksien lisäksi työmoraalia ja kykyä omaksua uusia asioita.

– Hänellä on palo kehittyä joka päivä ja imeä itseensä kaikki mahdollinen oppi ja kehitys, Banks sanoo.

– Hänellä on kaikki fyysiset ominaisuudet, joita tällä tasolla tarvitaan. Jos hän jatkaa nykyisten taitojensa kehittämistä samaa tahtia, vain taivas on rajana.

”Ollaan tosi hyvällä polulla”

Yliopistovalinnan varmistuminen on pudottanut yhden taakan Alisen harteilta. Nyt keskittyminen urheiluun on helpompaa, kun viestien tulva on laantunut. 

Alabamakaan ei juuri halua puuttua Alisen tekemiseen, vaan luottaa Loomis Chaffeen valmennukseen.

Vielä tämä vuosi lukiota ja sitten eteenpäin kohti NFL-unelmaa.

– Ihan sataprosenttisesti uskotaan siihen, Alinen sanoo.

Kommentista huokuu itsevarmuus, mutta nuorella miehen kommenteista kuulee myös sen, että jalat ovat tukevasti maassa ja realiteetit tiedossa. Mikään ei ole varmaa ja lujaa työntekoa vaaditaan vielä pitkän aikaa.

– Tuntuu siltä, että nyt ollaan tosi hyvällä polulla ja oikeaan paikkaan menossa seuraavaksi. Pitää vaan jatkaa samojen asioiden tekemistä ja pysyä sillä polulla.

Edes se, että Suomessa lajiyhteisö odottaa innoissaan Alisesta ensimmäistä NFL-varausta ja Suomessa kasvanutta pelaajaa, ei tunnu painavan harteilla.

– En koe siitä minkäänlaisia paineita sinänsä. Kun se on myös se, mitä itse haluan tehdä. Totta kai pitää tiedostaa ne faktat, että joskus jollain riittää ja joskus ei. Mutta jos nyt hoitaa hommat kunnolla ja pääsee pelaamaan Alabamassa, niin kyllä se tulevaisuus siinä kohtaa näyttää tosi positiiviselta.

Katso Tulosruudun tuore juttu Olaus Alisesta ja hänen arjestaan Yhdysvalloissa ylälaidan videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja