Kaksi metriä ja 148 kiloa – porilainen Olaus, 16, on superlupaus, jolle huippuyliopistot tyrkyttävät arvokkaita stipendejään: "Työntää katumaasturia kuin se ei olisi mitään"

16-vuotias Olaus Alinen tähyää NFL:ään – järkälemäinen linjamies saanut jo yliopistotarjouksia Yhdysvalloista 2:19
16-vuotias Olaus Alinen haaveilee pelaavansa NFL:ssä ensimmäisenä suomalaisena. Syksyllä hän ottaa polkunsa ensiaskeleen siirtymällä Yhdysvaltoihin lukioon.

Yksikään suomalainen ei ole vielä yltänyt pelaamaan amerikkalaisen jalkapallon ammattilaissarjassa NFL:ssä. 16-vuotias Olaus Alinen on niin poikkeuksellinen lahjakkuus, että hän saattaa murskata lasikaton.

Amerikkalaisen jalkapalloilun pääsarja NFL on graalin malja, jota tavoittelevat miljoonat nuoret Yhdysvalloissa. Maan suosituimman urheiluviihteen ammattilaiskentille ei ole Suomesta ponnistanut vielä kukaan.

16-vuotiaalla Olaus Alisella unelma NFL:stä elää kuitenkin vahvana, eikä syyttä.

Kaksimetrinen ja 148-kiloinen porilainen on kooltaan, fysiikaltaan, lajitaidoiltaan ja taktiselta tietämykseltään niin kovan luokan lupaus, että jo nyt viisi huippuyliopistoa Yhdysvalloissa on tarjonnut hänelle täyttä stipendiä.

Ensimmäisenä himoittua D1-tason stipendiä tarjosi Michiganin yliopiston valmentajalegenda Don Brown, jonka puhelu löi Alisen ällikällä. Brown oli nähnyt vain videoita suomalaisen linjamiehen pelaamisesta.

– Kuulin asiasta päivää ennen valmentajalta. En meinannut uskoa, että se voisi olla totta. En odottanut yhtään tällaisia tarjouksia. Mä ajattelin, että ne tulisi vasta myöhemmin sen jälkeen, kun olen päässyt lukiossa pelaamaan, Alinen kertoo Tulosruudulle.

Yliopistojalkapallo on Yhdysvalloissa äärimmäisen korkeassa asemassa maan urheiluhierarkiassa.

– Ne pelit on ihan suosituimpia urheilutapahtumia koko maassa. Stadioneilla voi olla yli 100 000 paikkaa ja ne ovat aina ihan täynnä, Alinen kuvailee.

Jotain lajin asemasta – ja samalla myös Alisen lahjoista – kertoo myös se, että jo nyt Sports Illustratedin ja The Athleticin kaltaiset urheilumediajätit ovat haastatelleet nuorukaista hänen tulevaisuuden suunnitelmistaan.

The Athleticin mukaan Oregonin yliopisto vakuuttui Alisen kyvyistä vain tunnin pohtimisen ja videonauhan katselun jälkeen.

Aamusta iltaan jenkkifutista

Ennen yliopistopelejä Alinen marinoituu seuraavaksi lukiopeleissä Connecticutissa. Opinahjoksi on valikoitunut sekä akateemisesti että urheilullisesti maineikas Loomis Chaffee School, joka tarjosi niin ikään stipendin suomalaiselle.

– Elokuussa pitäisi päästä, jos pääsee, Alinen sanoo ja viittaa koronaviruspandemian aiheuttamaan epävarmuuteen.

Muutto rapakon taakse on suomalaisteinille iso askel monessa mielessä. Puheista päätellen Alinen on valmis pienimuotoiseen kulttuurishokkiin ja kovaan työntekoon.

– Tosi raadollista se on. Siellä on koulutunnit, saliharjoittelu ja treenit, kaikki mahdutettu yhteen päivään. Lajistakin pitäisi katsoa vähän filmiä. Aamusta iltaan jenkkifutista, Alinen ennakoi.

Isä kävi lähellä unelmaa

Jenkkifutis ei ole uinut superlupauksen elämään sattumalta. Olauksen isä Klaus Alinen tavoitteli NFL-unelmaa 2000-luvun puolivälissä Yhdysvalloissa ja sai myös sopimuksen Atlanta Falconsin riveihin, mutta pelipaikkaa "isosta show’sta" ei koskaan irronnut.

– Se johtui useista eri asioista. En ollut varmastikaan tarpeeksi hyvä. Olin lähes 25-vuotias tulokaspelaaja, eli vähän vanhana pääsin sinne. Siinä vaiheessa oli myös diagnosoitu selkäongelmia, Klaus Alinen kertoi MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

39-vuotias Klaus Alinen pelasi menestyksekkäästi Vaahteraliigassa ja on sittemmin valmentanut paikallisessa Pori Bearsissa niin kuin Suomen maajoukkueessakin.

Siitä huolimatta Olaus löysi jenkkifutiksen vasta jääkiekon jälkeen. 

– Mä en itse siitä pienenä koskaan innostunut, kun isä katseli tv:stä, mutta sitten tänne Poriin perustettiin alle 15-vuotiaiden juniorijoukkue. Isä meni siihen valmentamaan ja mä menin siihen sitten mukaan. Pikkuhiljaa se alkoi tuntua omalta jutulta, Olaus Alinen kertoo.

Isän taustan tuntien on helppo ymmärtää, miten Alisesta on kuoriutumassa huippupelaaja myös muiden kuin fyysisten ominaisuuksiensa ansiosta.

"Vahva kuin härkä"

Isokokoisella, nopealla ja vahvalla Alisella on kaikki tarvittavat ominaisuudet, joita pelinrakentajaa suojelevilta hyökkäyksen ulommilta linjamiehiltä vaaditaan.

– Amerikkalainen jalkapallo on hänellä veressä. Hän on jo nyt vahva kuin härkä. Jos katsoo hänen Twitteriään, hänellä on siellä video, jossa hän työntää katumaasturia kuin se ei olisi mitään, Loomis Chaffeen päävalmentaja Jeff Moore kuvailee The Athleticille.

– Hänellä on vielä paljon töitä tehtävänään, mutta hänellä on niin iso kroppa, joka liikkuu ja taipuu erittäin hyvin. Jos hän tekee kaiken tarvittavan ja jatkaa kehitystään, minusta hänellä on mahdollisuuksia olla lukiossa All-American, Moore lataa.

Yhdysvalloissa on miljoona amerikkalaisen jalkapallon high school -pelaajaa. Termi All-American viittaa tähdistökentälliseen, joka valitaan kaikista maan pelaajista kauden päätteeksi.

"Hyvä, valmis polku NFL:ään"

Kaikki vaikuttaa siltä, että Alisella on pullat hyvin uunissa unelman tavoittelunsa suhteen.

– Tässä on tosi hyvä, valmis polku. Pitää vain hoitaa päivä kerrallaan kaikki hommat. Lukio ja yliopisto, sen jälkeen olisi sitten se NFL, Alinen sanoo suoraan.

Kypsä nuorukainen tiedostaa kuitenkin huippu-urheilun ja äärimmäisen kilpaillun lajin raadollisuuden.

– On tosi tärkeää hoitaa opiskelut hyvin. Ei voi laskea kaikkea siihen, että pystyisi jenkkifutiksella tienaamaan sen verran rahaa, että sillä selviäisi loppuelämän tai että pystyisi edes pelaamaan yliopistossa, Alinen muistuttaa.

Lukiossa eli high schoolissa Alisen on tarkoitus pelata tämän vuoden elokuusta aina kesään 2023 saakka. Jos pelit sujuvat siellä mallikkaasti, maailma avautuu nuorukaiselle entisestään.

– Pitää hoitaa asiat mahdollisimman hyvin ja toivoa, että asiat loksahtelevat paikoilleen, Alinen summaa.

Lue myös:

    Uusimmat