Valmentaja urheilusta: Kesä on palautumisen aikaa

Kesällä kuntoon! 23:44

Studio55.fi -lähetyksessä vieraillut valmentaja Matti Heikkilä kehottaa kaikkia kesälomalaisia keskittymään palautumiseen ja unohtamaan työprojektit ja fyysiset haasteet.

Suomen urheiluopistolla 40 vuotta opettaneen valmentaja Matti Heikkilän mielestä ihmiset suhtautuvat kesälomaan usein väärällä tavalla.

– (Ajatellaan), että nyt mulla on aikaa, niin sitten lyödään kaasu pohjaan kaikissa asioissa. Kesästä tuleekin stressi, tulee hirvittävä suorittamisen paine: pitää mennä sinne, pitää tehdä tätä, sanoo Heikkilä.

Heikkilä muistuttaa, että ihmisen pitäisi loman aikana keskittyä palautumiseen niin fyysisellä kuin psyykkisellä tasolla.

– Loma on sellainen aika, jolloin me täytetään akkuja, otetaan virtaa, levätään, ja ollaan yhdessä, johon meillä ei välttämättä arjessa ole mahdollisuuksia.

Heikkinen kertoo testanneensa viimeisen vuoden aikana ihmisten kuormittumista arjessa ja ymmärtäneensä tämän kautta, kuinka väsyneitä ihmiset ovat arjen toimista.

– Nyt jos ne (väsyneet ihmiset) siirtää sen saman tekemisen sinne lomalle, niin silloin ei synny sitä palautumisen efektiä, Heikkilä muistuttaa.

Heikkilä suosittelee loman aikaiseksi liikunnaksi rauhallista hyötyliikuntaa, jossa mielikin rentoutuu: veneellä soutelua, kävelylenkkejä luonnossa.

– Otetaan eväskori mukaan, sitten istutaan sinne kannon nokkaan, juodaan kahvit, ja nautitaan siitä rauhasta.

Heikkilä on tekemässä kansalaisaloitetta liikunnasta ja terveydestä. Mistä aloitteessa on kyse? Katso Heikkilän haastattelu kokonaan!

Lue myös:

    Uusimmat