Valmentaja: Ihmiset terveempiä vehreillä asuinalueilla

Terveyttä ja mielenrauhaa metsästä 16:26

Studio55.fi-lähetyksessä vierailleen valmentaja Sirpa Arvosen Metsämieli-menetelmässä luonnon terveysvaikutukset yhdistetään mielenharjoituksiin.

Metsämieli-kirjan julkaissut Sirpa Arvonen kertoo, että Metsämieli on hyvinvointimenetelmä, luonnollinen menetelmä mielentaitoihin.

– (Metsämielessä) yhdistetään se, että luonto vaikuttaa meihin joka tapauksessa, lataa meihin terveyttä, hyvinvointia. Sitten, kun siellä luonnossa pikkuhiljaa alkaa käyttämään sitä tilaa, minkä luonto suo, psyykkisen, fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin harjoituksiin, niin niistä harjoituksista syntyy Metsämieli.

Arvosen mukaan ihmiset ovat terveempiä vehreillä asuinalueilla. Hän myös kertoo, että kaupunkilaisilla on keskimäärin 200 metrin matka lähimmälle luontoalueelle.

Metsämieltä voi harjoittaa metsässä, puistossa, viheralueilla tai vaikka parvekkeelta maisemaa katsellen. Aluksi voi vain mennä luontoon ja pysähtyä. Kun on oppinut ottamaan tilaa itsellensä luonnossa, mukaan voi ottaa mielenharjoituksia.

Jo muutaman minuutin jälkeen hengitystiheys, sydämensyke ja verenpaine laskevat ja ihminen rauhoittuu. Sitten ajatuksia voi tuuletella.

Kymmenen minuutin luontoaltistuksen jälkeen ihminen rauhoittuu. Kahdenkymmenen minuutin jälkeen mieli kohenee. Tunnin päästä ihmisen keskittymiskyky ja tarkkaavaisuus paranee. Kahden tunnin jälkeen immuniteettipuolustusjärjestelmät vahvistuvat.

– Sitten nämä tutkijat sanovat, että viisi tuntia kuukaudessa, jos käyttäisi tätä luonto-, ja metsäannostelua, niin näitä kaikkia vaikutuksia olisi paremmin kokoajan läsnä, Arvonen sanoo.

Mitä ovat mielentaidot? Miksi kannattaa lähteä kävelylle, kun on murheita? Kuinka ihminen, joka ei pääse liikkumaan, voi harjoittaa metsämieltä? Millaisia harjoituksia Sirpa Arvonen esitteli lähetyksessä? Katso lähetys.

Lue myös:

    Uusimmat