Valko-Venäjän oppositiojohtaja: Yleislakko on alkanut

2:06
Opposition kannattajat aloittivat yleislakon Valko-Venäjällä.

Valko-Venäjän oppositiojohtajan Svjatlana Tsihanouskajan mukaan opposition kannattajat ovat aloittaneet maassa yleislakon.

Oppositio oli antanut maata johtavalle Aljaksandr Lukashenkalle eiliseen asti aikaa väistyä vallasta, vapauttaa poliittiset vangit ja lopettaa poliisiväkivalta.

Näin ei käynyt, ja poliisi tukahdutti eilen jälleen kovilla otteilla suurmielenosoituksen maan pääkaupungissa Minskissä.

–  Tänään kansan lakko alkaa. Valtiollisten tehtaiden ja yritysten työntekijät, julkisen liikenteen työntekijät ja kaivostyöläiset, opettajat ja opiskelijat ovat lakossa tästä aamusta lukien, Svjatlana Tsihanouskaja sanoi Telegram-kanavallaan.

Oppositiojohtaja kehotti myös yksityisten yritysten työntekijöitä, papistoa ja urheilijoita liittymään lakkoon. Tsihanouskaja ei kertonut, kuinka paljon ihmisiä oli mennyt lakkoon.

"Viranomaisten painostus on armotonta"

Valko-Venäjän ammattiliittojen keskusjärjestöä johtava Aleksander Jarotshuk kertoi olevansa tietoinen lakosta.

– On kuitenkin vaikea ennakoida, kuinka pitkälle ihmiset ovat valmiita menemään, koska viranomaisten painostus on niin armotonta, hän pohti.

Oppositiojohtaja Tsihanouskaja muistutti perjantaina, ettei oppositio määrää ketään lakkoon.

– Tiedän, että monet ihmiset pelkäävät menettävänsä työnsä. Emme ole vaatimassa ketään lakkoon, ihmiset itse päättävät, ovatko valmiita siihen, Tsihanouskaja sanoi vieraillessaan Tanskassa.

Mielenosoitukset jatkuneet elokuusta asti

Valko-Venäjän sisäministeriön mukaan eilisen mielenosoituksissa Minskissä ja muualla maassa pidätettiin noin 500 ihmistä.

Lukashenka väitti voittaneensa elokuun alussa pidetyt presidentinvaalit. Ne olivat kuitenkin monien mukaan vilpilliset, eikä esimerkiksi EU enää tunnusta Lukashenkaa Valko-Venäjän presidentiksi.

Tsihanouskaja, joka oli Lukashenkan vastaehdokkaana vaaleissa, pakotettiin niiden jälkeen pakenemaan Valko-Venäjän naapurimaahan Liettuaan.

Valkovenäläiset ovat marssineet elokuun alusta lähtien säännöllisesti suurissa protesteissa. Useita ihmisiä on kuollut mielenosoituksissa ja tuhansia on pidätetty.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja