Tuhansia ihmisiä on kokoontunut osoittamaan mieltä Valko-Venäjällä – Lukashenko ja Putin ovat puhuneet puhelimessa

Paine Valko-Venäjää kohtaan kasvaa – näin paikalliset kertovat kaaoksesta pääkaupunki Minskissä 4:02
MTV Uutisten toimittaja Anna Egutkina kertoo viimeaikaisista tapahtumista Valko-Venäjällä.

Valko-Venäjällä oppositio on jälleen kokoontumassa mielenosoituksiin, joita maassa on ollut viime viikon sunnuntain presidentinvaalien jälkeen.

Mielenosoituksissa vastustetaan istuvaa presidenttiä Aleksandr Lukashenkoa, johon kohdistuu nyt painetta myös Euroopan johtajilta.

Lukashenko voitti viime sunnuntain vaalit, mutta tulos on kyseenalaistettu laajalti. Esimerkiksi Suomessa presidentti Sauli Niinistön ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan eilisessä kokouksessa todettiin, etteivät vaalit olleet vapaat ja oikeudenmukaiset eikä niissä noudatettu demokratian ja oikeusvaltion normeja.

Lukashenko itse ilmoitti tänään haluavansa keskustella Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa, ja pian Valko-Venäjän valtiollinen uutistoimisto Belta ilmoittikin johtajien puhuneen tilanteesta.

Lukashenkon mukaan Valko-Venäjää kohtaan kehittyy aggressiota, joka ei ole enää uhka pelkästään Valko-Venäjälle. Valko-Venäjällä on läheisemmät suhteet Venäjään kuin millään muulla maalla.

Lukashenko on pitänyt valtaa Valko-Venäjällä vuodesta 1994 asti. 

Mielenosoittajat muistavat kuollutta miestä 

Uutistoimisto AFP:n mukaan useita tuhansia ihmisiä on jälleen kokoontunut osoittamaan mieltään pääkaupungissa Minskissä. Viime viikon sunnuntain vaaleissa ehdolla ollut Svetlana Tihanovskaja on kutsunut tukijoitaan rauhanomaisiin mielenosoituksiin.

Tänään mielenosoittajien on määrä kunnioittaa maanantaina mielenosoituksessa kuolleen 34-vuotiaan miehen muistoa. Huomiselle, eli tasan viikon päähän kiistellyistä vaaleista, on suunnitteilla "marssi vapaudelle."

Tihanovskaja asettui vaaleissa ehdolle sen jälkeen kun opposition ehdokkaita, mukaan lukien Tihanovskajan aviomies, oli vangittu. Hän on vaatinut uusia vaaleja sekä viranomaisia vastuuseen poliisiväkivallasta, jolla vaalien jälkeisiä mielenosoituksia on pyritty tukahduttamaan.

Viranomaiset ovat vahvistaneet kahden ihmisen kuolleen. Lisäksi tuhansia ihmisiä on otettu tällä viikolla kiinni, ja satoja vapautettiin perjantaina. Monet ovat kertoneet kauhutarinoita pahoinpitelyistä ja kidutuksesta.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on tuominnut Valko-Venäjän viranomaisten käyttämän väkivallan.

EU on asettamassa pakotteita mielenosoitusten tukahduttamisesta vastuussa oleville ihmisille.

Lue myös:

    Uusimmat