Valko-Venäjän naapurimaat varoittavat: Kriisi voi johtaa sotilaallisiin toimiin

Valko-Venäjän naapurimaiden mukaan maiden rajoilla vellova siirtolaiskriisi voi johtaa sotilaallisiin toimiin. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters. Ukraina aikoo sijoittaa joukkoja turvaamaan Valko-Venäjän vastaista rajaansa.

Tilanne on ollut Puolan ja Valko-Venäjän välisellä rajalla viime päivinä hankala, kun suuria joukkoja ihmisiä on yrittänyt ylittää rajan EU:n puolelle. Tuhansia ihmisiä, heidän joukossaan naisia ja lapsia, on jumissa rajalla jäätävissä oloissa.

Valko-Venäjä on jatkanut vastaavaa ihmisten usuttamista rajalle jo kuukausia, mutta viime päivinä toiminta on kiihtynyt. EU:n mukaan kyse on Valko-Venäjän hybridihyökkäyksestä, jolla maa yrittää painostaa unionia.

Viro, Latvia ja Liettua ottivat yhdessä kantaa

Viro, Liettua ja Latvia arvioivat, että Valko-Venäjän toimet uhkaavat jo Euroopan turvallisuutta.

Maiden puolustusministerit toteavat yhteisessä julkilausumassaan, että Valko-Venäjän toimet lisäävät vakavien välikohtausten mahdollisuutta ja ne voivat levitä jopa sotilaallisiksi toimiksi.

Ukraina sijoittaa joukkoja turvaamaan Valko-Venäjän vastaista rajaa 

Ukraina ilmoitti tänään sijoittavansa tuhansia rajavartijoita, kansalliskaartiin kuuluvia sekä poliiseja Valko-Venäjän vastaiselle rajalleen.

Ukrainan sisäministerin Denys Monastyrskyin mukaan turvallisuusjoukot harjoittelevat rajalla "vastaamaan mahdolliseen siirtolaiskriisiin".

Vieraillessaan Ukrainan luoteisosassa Volynian raja-alueella Monastyrskyi sanoi, että Valko-Venäjän vastaiselle rajalle sijoitetaan 3 500 kansalliskaartilaista, 3 000 rajavartijaa ja 2 000 poliisia. Lisäksi alueella partioi 15 helikopteria.

Ukrainan rajavartiolaitos sanoi tänään, ettei tähän mennessä ole näkynyt "mitään uhkaa", joka liittyisi kriisiin.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi keskusteli tänään tilanteesta Liettuan presidentin Gitanas Nausėdan kanssa. 

Lukashenka uhkaa katkaista kaasutoimitukset

Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka sanoo maansa vastaavan, jos sitä vastaan asetetaan uusia pakotteita Puolan rajan kriisin vuoksi.

Valko-Venäjän valtiollisen uutistoimiston Beltan haastattelussa Lukashenka väläytti muun muassa maakaasutoimitusten katkaisemista Venäjältä Valko-Venäjän kautta Euroopan unioniin kulkevassa putkistossa.

Lue myös:

    Uusimmat