Turkki kieltää Syyrian, Irakin ja Jemenin kansalaisten lentämisen Valko-Venäjälle – "Lukashenkan hallinnosta on tullut uhka alueen vakaudelle"

Turkin ilmailuviranomaiset vahvistavat kieltäneensä Syyrian, Irakin ja Jemenin kansalaisia lentämästä Turkin kentiltä Valko-Venäjälle.

Ilmailuviranomaiset ilmoittavat lausunnossaan päätöksensä syyksi laittomiin rajanylityksiin liittyvät ongelmat Euroopan unionin ja Valko-Venäjän rajalla.

Tämän vuoksi näiden kolmen maan kansalaiset eivät toistaiseksi saa ostaa lippuja ja nousta Valko-Venäjälle meneviin koneisiin, lausunnossa sanotaan.

Jo aikaisemmin Valko-Venäjän valtiollinen lentoyhtiö Belavia ilmoitti, ettei se päästä maakolmikon kansalaisia lennoilleen.

Lue myös: Venäjä ei aio katkaista kaasutoimituksia Eurooppaan Lukashenkan uhittelusta huolimatta

Länsimaiden mukaan Valko-Venäjä on houkutellut ihmisiä Lähi-idästä Valko-Venäjälle lähettääkseen heitä suurin joukoin rajan yli EU:n alueelle kostona maalle asetetuista pakotteista.

Ihmiset majailevat nyt hyytävissä lämpötiloissa Valko-Venäjän ja Puolan rajan tuntumassa sijaitsevassa telttaleirissä. EU:n jäsenmaa Puola ei suostu ottamaan heitä vastaan.

Venäjä ei sulje kaasuhanoja

Venäjä ei aio katkaista maakaasutoimituksiaan Eurooppaan.

Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka uhkasi taannoin katkaista toimitukset Valko-Venäjän kautta kulkevassa putkistossa, jos maalle asetetaan uusia pakotteita.

–  Venäjä on ollut, ja tulee olemaan, maa, joka täyttää kaikki velvoitteensa toimittaa eurooppalaisille kuluttajille kaasua, sanoi Kremlin edustaja Dmitri Peskov.

- Venäjän luotettavuudesta toimittajana nykyisten ja tulevien sopimusten nojalla ei ole epäilystäkään, Peskov jatkoi.

Peskovin mukaan Lukashenka ei ollut keskustellut lausunnostaan ennakolta Venäjän kanssa.

YK:n turvallisuusneuvostolla hätäkokous

Rajakriisin vuoksi järjestettiin YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokous, jonka jälkeen länsimaiden edustajat julkaisivat yhteisen lausunnon, jossa tuomitsivat Valko-Venäjän toimet.

Lausunnossa Valko-Venäjän kuvaillaan käyttäneen ihmisiä hyväkseen poliittisten tarkoitusperien vuoksi ja samalla vaarantaneen näiden ihmisten hyvinvoinnin ja hengen.

Valko-Venäjän toimia kritisoineiden länsimaiden mukaan valtio pyrkii toimillaan horjuttamaan naapurimaitaan ja EU:n ulkorajoja.

Samalla Valko-Venäjän arvioidaan pyrkivän kääntämään katseet pois maan omista lisääntyvistä ihmisoikeusloukkauksista.

Lausunnossa ei mainittu VenäjääLausunnossa ei mainittu Venäjää, joka torjui ennen hätäkokousta länsimaiden syytökset siitä, että Venäjällä olisi mukana rajakriisissä.

Venäjän on arvioitu tehneen liittolaisensa kanssa yhteistyötä ihmisten lähettämiseksi EU:n ulkorajan ylitse Puolaan.

Tuomitsemisesta ja vaateista huolimatta lausunnossa ei mainittu konkreettisia toimia, joilla Valko-Venäjää voisi rajakriisin vuoksi rangaista.

–  Se (rajakriisi) osoittaa, kuinka Lukashenkan hallinnosta on tullut uhka alueen vakaudelle.

– Pyydämme Valko-Venäjän viranomaisia lopettamaan nämä epäinhimilliset toimet ja olemaan vaarantamatta ihmishenkiä, lausunnossa lisättiin.

Juttua muokattu 12.11.2021 kello 11.57 ja toistamiseen 13.27: Päivitetty tuoreimmilla tiedoilla ja muokattu otsikkoa sen mukaisesti. 

Lue myös:

    Uusimmat