Valko-Venäjän mellakoissa otettu kiinni yli 30 henkilöä – presidentti Lukashenkon vastaehdokkaiden sulkeminen ulos vaaleista kuumentaa tunteita

Babariko otettiin kiinni kesäkuussa, ja viranomaisten mukaan häntä epäillään talousrikoksista. Toiset uskovat pidätyksen olevan poliittinen.

Valko-Venäjällä sadat mielenosoittajat ovat marssineet pääkaupunki Minksin kaduilla ja yli 30 ihmistä on otettu kiinni.

Mielenosoitus järjestettiin sen jälkeen, kun istuvan presidentin Aleksandr Lukashenkon haastajille ei annettu lupaa osallistua elokuussa järjestettäviin presidentinvaaleihin.

Mielenosoittajat kävelivät Minskin kaduilla rauhanomaisesti ja käsiään taputellen, kun ohimenevät autoilijat soittivat torviaan tuen merkiksi.

Protesteja järjestettiin myös muutamissa muissa kaupungeissa, kuten Brestissä ja Gomelissa.

Ihmisoikeusjärjestö Viasnan mukaan kiinni olisi otettu yhteensä yli 35 henkilöä. Kiinni otettujen joukossa on myös useita journalisteja.

Valko-Venäjän keskusvaalikomissio kertoi aiemmin tiistaina, ettei se anna oppositioehdokas Viktor Babarikon asettua ehdolle presidentinvaaleihin.

Babarikoa oli ennalta pidetty vahvimpana haastajana Lukashenkolle, joka tavoittelee elokuun vaaleissa kuudetta kauttaan.

Amnesty: Babariko on mielipidevanki

Entinen pankinjohtaja Babariko otettiin kiinni kesäkuussa, ja viranomaisten mukaan häntä epäillään talousrikoksista. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on tunnustanut hänet mielipidevangiksi.

Komissio äänesti yksimielisesti Babarikon ehdokkuutta vastaan. Puheenjohtajan mukaan Babariko ei ollut tehnyt selkoa kaikista tuloistaan ja lisäksi hänen kampanjansa oli saanut tukea ulkomailta.

Valko-Venäjän viranomaiset ovat nimittäneet Babarikoa Moskovan sätkynukeksi, koska hän johti aikaan Venäjän Gazprombankin valkovenäläistä tytäryhtiötä.

Keskusvaalikomissio hylkäsi myös toisen oppositioehdokkaan. Valeri Tsepkalon ehdokkuus hylättiin, koska hänellä ei komission mukaan ollut riittävästi allekirjoituksia tukijalistallaan. Nimiä vaaditaan 100 000.

Tohveleilla Lukashenkoa vastaan

Ehdolle päästettiin kuitenkin yllättäen Svetlana Tihonovskaja, joka asettui ehdolle sen jälkeen, kun hänen aviomiehensä Sergei Tihonovski vangittiin.

Videobloggaajana tunnettu Sergei Tihonovski pyrki aiemmin itse ehdokkaaksi ja nimitteli kampanjaiskulauseessaan Lukashenkoa "torakaksi".

Hänen kannattajansa heiluttelevat mielenosoituksissa torakantappoaseena käytettyjä tohveleita.

Tihonovskia syytetään yleisen järjestyksen häiritsemisen lietsomisesta, ja hän saattaa saada vankeustuomion.

Valko-Venäjän ilmapiiri on ollut levoton vaalien edellä. Maassa on ollut laajoja mielenosoituksia itsevaltiaan ottein hallitsevaa Lukashenkoa vastaan.

Maan koronavirustilanne on vaikea, sillä yhdeksän miljoonan asukkaan maassa on todettu yli 65 000 tartuntaa eli lähes 7 000 tapausta miljoonaa asukasta kohden.

Suomessa vastaava luku on reilut 1 300.

Lukashenko ei ole kuitenkaan suostunut siirtämään vaaleja eikä määräämään tiukkoja rajoitustoimia.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj ei ole vuoden 1995 jälkeen tunnustanut yksiäkään Valko-Venäjän vaaleja vapaiksi ja rehellisiksi.

Lue myös:

    Uusimmat