Valko-Venäjän Lukashenkolle ennakoidaan murskavoittoa ovensuukyselyssä: Kuudes kausi odottaa

1:59
Lukashenkon voitto näyttää selvältä Valko-Venäjän presidentinvaaleissa – kyselyn mukaan hänelle odotetaan lähes 80 prosentin kannatusta.

Valko-Venäjä on äänestänyt tänään presidentinvaaleissa, vaikka maata itsevaltaisesti 26 vuotta hallinneen Aleksandr Lukashenkon valintaa kuudennelle kaudelle pidettiin osin vaalivilpin vuoksi käytännössä varmana.

Virallisen ovensuukyselyn mukaan Lukashenkon odotettiin illalla voittavan vaalit 79,7 prosentin äänisaaliilla.

Vaalien alla Valko-Venäjällä nähtiin kuitenkin poikkeuksellisia levottomuuksia, kun maassa esiintyi harvinaisia protesteja Lukashenkon hallintoa vastaan.

Vaalipäivää värittivätkin tiukat turvajärjestelyt: Konepistoolein varustetut poliisit tarkastivat pääkaupunki Minskiin saapuvia autoja, ja sosiaalisessa mediassa kerrottiin armeijan ajoneuvoista pääkaupunkiin vievillä teillä.

Opposition kannatuksen saattoi huomata äänestyspaikoilla, joissa äänestäjillä nähtiin valkoisia rannenauhoja. Oppositioehdokas Svetlana Tihanovskaja oli aiemmin pyytänyt tukijoitaan käyttämään nauhoja. Lisäksi äänestyspaikoille kertyi loppua kohti pitkiä jonoja. Vaalivirkailijat ehtivät jo syyttää oppositiota "järjestäytyneestä provokaatiosta", sillä Tihanovskaja oli aiemmin kehottanut kannattajiaan äänestämään myöhään vaalivilpin hankaloittamiseksi.

Aiemmin sunnuntaina Tihanovskaja julisti kannattajiensa edessä Minskissä haluavansa rehelliset vaalit.

Opposition ehdokas lupasi uusia vaaleja

Tärkeimpiä opposition edustajia oli ennen vaaleja estetty asettumasta ehdolle muun muassa vangitsemalla heitä rikoksesta epäiltynä. Tihanovskaja itse lähti ehdolle sen jälkeen, kun hänen puolisonsa ehdokkuus estettiin ja tämä passitettiin vankilaan.

Tihanovskaja on vedonnut kansaan sanomalla, ettei ole poliitikko ja että voittonsa jälkeen järjestettäisiin uudet vaalit, joissa ehdolla on koko oppositio.

Lukashenkon suosiota on nakertanut pitkään jatkuneiden talousvaikeuksien lisäksi koronavirusepidemia, jonka vaarallisuutta presidentti on toistuvasti vähätellyt. Rannenauhojen lisäksi vaalipäivän asuna on näkynyt myös kasvomaskeja.

Lukashenko on varoittanut, ettei vastustajia siedetä ja että hän ei luovu "rakkaasta" Valko-Venäjästään. Hän on myös varoitellut ulkopuolisista uhista.Valko-Venäjä ei ole kutsunut Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijoita seuraamaan äänestystä. Keskusvaalilautakunnan mukaan yli 40 prosenttia äänistä oli annettu ennakkoääninä, mikä asiantuntijoiden mukaan mahdollistaa väärennökset.

Valko-Venäjällä ei ole ollut vapaiksi ja oikeudenmukaisiksi luokiteltavia vaaleja vuoden 1995 jälkeen. Aiemmin Lukashenko on hiljentänyt vastustajansa mellakkapoliisilla ja kovilla vankeustuomioilla, minkä vastineeksi länsimaat ovat asettaneet pakotteita. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja