Valko-Venäjällä äänestetään presidentinvaaleissa levottomissa tunnelmissa – presidentti Lukashenkan haastajien tukijoita pidätetty vaalien alla

1:49
Katso myös video: MTV Uutiset kertoi Lukashenkan haastajan keränneen huomiota presidentinvaaleissa.

Oppositio on kerännyt tilaisuuksiinsa runsaasti kannattajia. Talousongelmien lisäksi myös koronaepidemia on syönyt presidentti Lukashenkon suosiota.

Valko-Venäjällä järjestetään tänään presidentinvaalit poikkeuksellisen levottomissa tunnelmissa. Maata itsevaltaisesti 26 vuotta hallinneen Aleksandr Lukashenkon valintaa kuudennelle kaudelle pidetään käytännössä varmana, osin vaalivilpin ansiosta.

Vaalien alla on järjestetty Valko-Venäjän oloissa harvinaisia protesteja Lukashenkon hallintoa vastaan. Tärkeimpiä opposition edustajia estettiin asettumasta ehdolle muun muassa vangitsemalla heitä rikoksesta epäiltynä.

Ainoa jäljelle jäänyt ehdokas Svetlana Tihanovskaja on kuitenkin kerännyt kampanjatilaisuuksiinsa valtavia yleisömääriä. Pitkään jatkuneiden talousvaikeuksien lisäksi Lukashenkon suosiota on nakertanut koronavirusepidemia, jonka vaarallisuutta presidentti on toistuvasti vähätellyt.

Outoja pidätyksiä vaalien alla

Lauantaina Valko-Venäjällä pidätettiin Tihanovskajan vaalikampanjan tukijoita. Tihanovskajan tiedottajan mukaan pidätetyksi joutui esimerkiksi kampanjapäällikkö Maria Moroz.

Pidätyksen syystä ei ollut heti tietoa. Tiedottaja arvioi, että kampanjapäällikkö pysyy pidätettynä ainakin maanantaihin, yli sunnuntain vaalien.

Moroz pidätettiin lyhyeksi ajaksi myös torstaina. Hän sanoi pidätyksen jälkeen, että poliisi on varoittanut häntä olemaan järjestämättä levottomuuksia, kertoo yleisradioyhtiö BBC.

Lauantai-iltana pidätettiin myös yksi Tihanovskajan keskeisistä tukijoista, mutta hänet vapautettiin myöhemmin. Kampanjan tiedottajan mukaan poliisi sanoi luulleensa pidätettyä Maria Kolesnikovaa toiseksi henkilöksi.

Kolesnikova toimi aiemmin vaaleissa ehdolle pyrkineen ex-pankkiiri Viktor Babarikon kampanjapäällikkönä. Kun Babarikon osallistuminen vaaleihin estettiin, Kolesnikova siirtyi Tihanovskajan tiimiin, kertoo uutistoimisto AFP.

Myös Venäjän ja USA:n kansalaisia pidätetty

Aiemmin vaalinalustunnelmia kiristi entisestään 33 venäläismiehen pidätys Valko-Venäjällä. Lukashenkon mukaan kyse on palkkasotilaista, jotka ovat maassa tehtävänään aiheuttaa siellä levottomuuksia.

Venäjä on kiistänyt tällaiset aikeet. Presidentti Vladimir Putin sanoi vaalien alla toivovansa vakauden jatkumista Valko-Venäjällä.

Entistä sekavammalta tilanne alkoi vaikuttaa aiemmin tällä viikolla, kun Lukashenko kertoi Valko-Venäjän viranomaisten pidättäneen myös maassa olevia Yhdysvaltain kansalaisia.

Saksan, Ranskan ja Puolan ulkoministerit ovat vedonneet Valko-Venäjään vapaiden ja rehellisten vaalien järjestämiseksi ja poliittisten vankien vapauttamiseksi. Maa ei ole kutsunut Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijoita seuraamaan äänestystä.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja