Valko-Venäjä puolusteli matkustajakoneen käännyttämistä Minskiin – Venäjä "järkyttyi" länsimaiden syytöksistä

Video näyttää, kuinka hävittäjä pakotti Ryanairin koneen täyskäännökseen – Traficom kertoo, mitä suomalaisten pitää tietää harvinaisesta tapauksesta 3:41
Video näyttää, kuinka Ryanairin kone pakotettiin täyskäännökseen.

Venäjä ja Valko-Venäjä puolustelevat Ryanairin matkustajakoneen pakottamista Minskiin. 

Valko-Venäjän mukaan kone teki eilen hätälaskun Minskiin pommiuhan vuoksi. Länsimaiden mukaan syynä oli se, että koneessa oli valkovenäläinen oppositioaktivisti Raman Pratasevitsh, joka otettiin kiinni Minskissä.

Valko-Venäjän ulkoministeriön mukaan länsimaiden syytteet koneen pakottamisesta Minskiin ovat "perusteettomia".

Maan ulkoministeriön tiedottajan mukaan ei ole epäilystäkään siitä, etteivätkö Valko-Venäjän viranomaiset toimineet tilanteessa kansainvälisten säädösten mukaisesti. Tiedottajan mukaan länsimaat pyrkivät politisoimaan tilannetta.

Telegramissa toimivan puolivirallisen presidentinkanslian kanavan mukaan päätös oli oikea, koska koneessa oli pommiuhka.

– Miten valtion tulisi reagoida terrorisuunnitelmiin? Kuka tietää, mitä ideoita pommiuhasta kertoneilla ja varsinkin heillä, jotka saattoivat olla matkustajien joukossa, oli, kyseltiin kanavalla.

– Ja kuvitellaanpa että tämä kone ohjattaisiin tarkoituksellisesti kohti teidän kotianne. Eikö valtio olisi syyllinen, jos se ei yrittäisi suojella teitä, kirjoitus jatkui.

Venäjä ”järkyttyi” länsimaiden syytöksistä

Venäjä puolestaan kertoi järkyttyneensä länsimaiden syytöksistä. 

Ulkoministeriön edustaja Maria Zaharova syytti Facebookissa länsimaita itseään muun muassa sieppauksista ja laittomista pidätyksistä.

Tänään varmistui myös, että Pratasevitshin naisystävä Sofia Sapega, joka oli samalla lennolla, on otettu kiinni. Sapegan yliopiston mukaan hänet otettiin kiinni tekaistujen epäilyjen perusteella.

– Teon takana oli Valko-Venäjän viranomaisten peiteoperaatio, Liettuassa toimivan yliopiston lausunnossa sanottiin.

Air Baltic kiertää Valko-Venäjän

Latvialainen lentoyhtiö Air Baltic kertoi tänään välttävänsä Valko-Venäjän ilmatilaa toistaiseksi. Air Balticin lennot Ukrainaan ja Georgiaan kiersivät jo sunnuntaina pidemmän reitin Valko-Venäjän sivuitse.

Latvian ulkoministeri Edgars Rinkevics on ehdottanut, että EU:n pitäisi harkita Valko-Venäjän ilmatilan sulkemista kaikilta unionimaiden lennoilta. 

Finnair kertoi tänään, ettei se toistaiseksi tee muutoksia omien lentojensa reitteihin. 

Finnairin viestintäpäällikön Mari Kanervan mukaan Valko-Venäjän ilmatilan käytöstä ei ole annettu uusia viranomaisohjeistuksia. Tapaus ei aiheuta muutoksia Finnairin lentoreitteihin myöskään Finnairin oman lentoturvallisuusarvioinnin perusteella. 

Kanervan mukaan Finnairin Kreikan ja Turkin lennot voivat kulkea osan matkaa Valko-Venäjän ilmatilassa.

Irlannin ulkoministeri Simon Coveney kertoi valtiollisen RTE-yhtiön haastattelussa pitävänsä irlantilaisen lentokoneen käännyttämistä "ilmamerirosvouksena".

– Tällaista tekoa ei saa ohittaa varoituksilla tai voimakkailla lehdistötiedotteilla, Nyt tarvitaan todella vaikuttavia pakotteita, Coveney vaati.

Irlantilaisen Ryanairin toimitusjohtajan Michael O'Learyn mukaan lentoyhtiön koneen pakottaminen laskeutumaan Valko-Venäjän Minskiin oli valtion tukema kaappaus.

Irlannin radiossa haastateltu O'Leary sanoi, että yhtiön tietojen mukaan lennolla Ateenasta Vilnaan oli mukana Valko-Venäjän tiedustelupalvelun KGB:n agentteja.

Kyseiset henkilöt olivat O'Learyn mukaan poistuneet koneesta Minskissä. Toimitusjohtajan mukaan koko operaation tarkoituksena oli mitä ilmeisimmin ollut ottaa kiinni koneessa ollut valkovenäläistoimittaja ja tämän matkakumppani.

Haavisto vaatii EU:lta vahvaa reaktiota

Suomen ulkoministerin Pekka Haaviston (vihr.) mukaan EU:n pitää reagoida vahvasti tapahtumaan, koska lentoyhtiö on EU-maasta ja lento oli kahden EU-maan pääkaupunkien välinen.

Kokonaisuutena tapaus näyttää hänen mukaansa epäilyttävältä ja tuntuu siltä, että koneen maahan pakottamisen pääsyy on ollut Pratasevitshin pidättäminen ja saaminen pois koneesta.

– On aivan poikkeuksellista, että kone pakotetaan laskeutumaan toiselle kentälle ja että pakottamisessa on ilmeisesti ollut mukana sotilastoimintaa, Haavisto sanoi.

Ryanairin lento Ateenasta Vilnaan pakotettiin eilen kääntymään Minskiin sillä perusteella, että koneessa oli pommiuhka. Konetta saattoi Valko-Venäjän ilmavoimien hävittäjä. Tarkastuksessa koneesta ei löydetty mitään epäilyttävää.

Pratasevitsh ja hänen naisystävänsä otettiin kiinni kentällä. Valko-Venäjän viranomaiset ovat väittäneet, etteivät edes tienneet ennalta Pratasevitshin olleen koneessa. 

Lue myös:

    Uusimmat