Valitse kodinkoneesi oikein – säästä satoja euroja vuodessa!

Tiesitkö, että oikean kodinkoneen valitsemalla voit säästää jopa satoja euroja sähkölaskussa?

Tammikuusta 2015 lähtien kuluttajien on ollut helpompi tunnistaa energiatehokkaat kodinkoneet, kun kulutuksesta kertovat energiamerkinnät tulivat pakollisiksi uusiin tuoteryhmiin. Gigantti arvioi, missä kodinkoneissa voi säästää kodin sähkölaskussa jopa satoja euroja.

Varsinkin suurten kodinkoneiden, kuten jääkaappipakastimien, astianpesukoneiden ja pesukoneiden energiatehokkuus on viimeisten vuosien aikana parantunut merkittävästi.

– Suuria kodinkoneita hankitaan 5–10 vuoden välein, joten monessa kodissa koneet vievät jopa puolet enemmän energiaa kuin nykylaitteet. Pelkästään yksi kodinkone voi tuoda sähkölaskuun vuodessa 20–60 euron turhan lisän. Jos kodissa on vanha jääkaappipakastin, astianpesukone, pesukone ja kuivausrumpu, voivat nämä helposti rokottaa kuluttajan kukkaroa 100–200 euron edestä vuodessa, kertoo Gigantin kodinkoneiden tuotepäällikkö Sami Viitanen.

Näissä kodinkoneissa energiatehokkuudella on suurin vaikutus kuluttajan kukkaroon:

Kylmälaitteet (Jääkaappipakastimet): Viimeisten 10 vuoden aikana jääkaappipakastimien energiatehokkuus on jopa tuplaantunut. Tyypillinen jääkaappipakastimen laskennallinen vuosikulutus noin 10 vuotta sitten oli noin 350–400 kilowattituntia, kun nykylaitteissa laskennallinen vuosikulutus on parhaimmillaan 149 kilowattituntia.

Vuosittainen energiansäästöpotentiaali 251 kwh/37,65 €*

Liesituulettimet: Nykyvalikoimissakin laitteiden välillä on suurimmillaan 100 kilowattitunnin ero vuosikulutuksessa. Liesituulettimessa kannattaa kiinnittää huomiota myös rasvansuodatustehoon ja äänekkyyteen.

Vuosittainen energiansäästöpotentiaali 100 kwh/15 €*.

Astianpesukoneet: Tyypillinen astianpesukoneen laskennallinen vuosikulutus noin 10 vuotta sitten oli noin 360 kilowattituntia, kun nykylaitteissa laskennallinen vuosikulutus on parhaimmillaan 237 kilowattituntia.

Vuosittainen energiansäästöpotentiaali 123 kwh/18,45 €*

Pyykinpesukoneet: Tyypillinen pyykinpesukoneen laskennallinen vuosikulutus noin 10 vuotta sitten oli noin 300 kilowattituntia, kun nykylaitteissa laskennallinen vuosikulutus on parhaimmillaan 105 kilowattituntia. Lisäksi pyykinpesukoneiden täyttömäärät ovat kasvaneet, joten yhdellä koneellisella pystyy pesemään enemmän pyykkiä kerralla. Vuosittainen energiansäästöpotentiaali 195 kwh/29,25 €*.

Kuivausrummut: Nykyvalikoimissakin laitteiden välillä on suurimmillaan 350–400 kilowattitunnin ero vuosikulutuksessa.

Vuosittainen energiansäästöpotentiaali 400 kwh/60€*.

*Laskelmissa käytetty sähkönhinta perustuu Energiaviraston arvioon, jonka mukaan suomalaiset kotitaloudet maksavat sähköstä keskimäärin noin 15 senttiä kilowattitunnilta.

Tammikuussa 2015 energiamerkinnät tulivat pakollisiksi myös uuneille ja liesituulettimille. Käytännössä kaikista suurista kodinkoneista löytyy nyt energiamerkintä.

– Energiamerkintä kertoo laitteen energiatehokkuudesta asteikolla A–G. Tietyissä tuoteryhmissä löytyy myös A-luokkaa paremmat luokitukset, joista paras on A+++. Esimerkiksi energiatehokkailla kiertoilmauuneilla valmistaa ruuat 15–20 prosenttia lyhyemmässä ajassa. Sen lisäksi, että parhaan luokituksen uunit ovat päällä vähemmän aikaa, ne ovat myös paremmin eristettyjä sekä muutenkin energiatehokkaampia, Viitanen kertoo.

Pölynimureille energiamerkintä tuli pakolliseksi 1.9.2014.

– Pölynimurien kohdalla ei voida puhua merkittävistä vuosikulutuseroista, mutta uskon, että energiamerkintä ohjaa kuluttajat vertailemaan pölynimureita järkevämmin eli imutehon, ei moottorin koon mukaan, Viitanen painottaa.

Todelliset säästöt voivat olla laskennallisia säästöjä suuremmat

Pelkästään laitevalmistajien ilmoittamat laskennalliset vuosikulutukset ovat laskeneet viimeisten 5–10 vuoden aikana esimerkiksi jääkaappipakastimissa parhaimmillaan 250 kilowattituntia, mikä tarkoittaa vuodessa lähes 40 euron säästöä sähkölaskussa.

– Todellisuudessa esimerkiksi no frost -toiminnolla varustetut laitteet säästävät energiaa jopa noita laskennallisia arvoja enemmän. Energiankulutus on tasaista, sillä pakastimeen ei kerry jäätä, joka huonontaisi laitteen tehokkuutta merkittävästi, Viitanen kertoo.

– Yleensä kodinkoneen hankinta tulee mieleen remontin yhteydessä tai kun vanha kone reistailee tai on äänekäs. Harva tulee ajatelleeksi, että uudella, energiatehokkaammalla kodinkoneella voi paitsi parantaa elämänlaatua, myös säästää rahaa ja luontoa, Viitanen jatkaa.

Energiamerkityt uunit ja liesituulettimet korvaavat vanhat laitteet 1–3 kuukauden kuluessa, kun vanhat varastot saadaan myytyä pois. Nettikaupoissa uudet energiamerkinnät tulevat pakollisiksi huhtikuun alusta alkaen.

Lähde: Gigantti

Lue myös:

    Uusimmat