Valepoliisi väitti iäkkäälle naiselle toisen poliisin vieneen tililtä tuhdin summan ja pyysi pankkitunnuksia – nainen ymmärsi onneksi soittaa pojalleen

3:45
Näillä keinoilla vanhuksia vedätetään – riesana remonttihuijaukset, valepoliisit ja epäluotettavat omaiset

Länsi-Uudenmaan poliisi kertoo tutkivansa kahta tapausta, joissa vanhus on joutunut huijauksen kohteeksi. Espoossa ja Lohjalla asuville iäkkäille naisille soittanut valepoliisi on yrittänyt kalastella puheluillaan verkkopankkitunnuksia.

Toinen tapauksista sattui Espoossa. 

– Soittaja oli selvittänyt naisen auton tiedot ja kysyi myös tämän aiemmin tekemästä kauppareissusta. Soittaja väitti, että poliisi olisi saanut kaupan kautta tietoonsa naisen tili- ja korttitietoja, ja että naisen tililtä olisi jo lähtenyt lähes 3000 euroa, kertoo poliisi tiedotteessaan.

Puhelu pojalle pelasti tilanteen

Naista ohjeistettiin soittamaan numeroon, jonka kautta hän voisi antaa pankkitunnuksensa. Häntä myös kiellettiin käyttämästä verkkopankkia.

– Naisen epäilykset tapahtuneesta kuitenkin heräsivät, ja hän otti yhteyttä poikaansa. Valepoliisi ei näin saanut naisen tili- ja verkkopankin tietoja, poliisi kertoo.

Tapausta tutkitaan virkavallan anastuksena sekä petoksen yrityksenä.

Tilitietojen väitettiin joutuneen vääriin käsiin huoltoasemalla

Toinen vastaavankaltainen tapaus sattui Lohjalla. 

Iäkkäälle lohjalaisnaiselle soittanut henkilö väitti, että naisen tilinumero ja korttitiedot olisivat joutuneet vääriin käsiin tämän tankatessa huoltoasemalla.

– Poliisina esiintynyt henkilö oli väittänyt, että naisen tililtä olisi viety rahaa noin tuhannen euron arvosta. Myös häntä oli kielletty käyttämästä tiliään. Tässäkään tapauksesta pankkitiedot eivät onneksi ennättäneet päätyä vääriin käsiin, sillä nainen muisti käyttäneensä huoltoasemalla käteistä rahaa. 

Tapahtunutta tutkitaan virkavallan anastuksena.

Poliisi painottaa, että se ei virkatehtävissä koskaan kysy pankkikorttia, pin-koodia tai tunnuksia verkkopankkiin. Jos epäilet pankkikorttisi ja tunnuksien joutuneen vääriin käsiin, sulje kortti heti pankin sulkupalvelussa ja tee rikosrikosilmoitus.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja