Törkeät koronahuijarit taas vauhdissa Espoossa – neuvokas 80-vuotias pani kampoihin ja säästyi rahojen menettämiseltä

Terveystuotteita kaupitellaan koronapelon varjolla – tästä tunnistat huijarin 9:31
Koronahuijarit ovat liikkeellä. Muun muassa terveystuotteita on kaupiteltu koronapelon varjolla.

Koronan varjolla toimivat huijarit aktivoituivat jälleen viikonloppuna Espoossa. Poliisi tiedottaa tapauksesta, jossa rikolliset yrittivät viedä vanhuksen rahat useammalla eri keinolla. Vanhus välttyi rahojen menetykseltä neuvokkaan toimintansa ansiosta.

Tapahtumasarja alkoi viime lauantaina, kun 80-vuotias espoolaisvanhus sai puhelun hyvin suomea puhuvalta henkilöltä, joka kertoi "hoitavansa korona-asioita". Länsi-Uudenmaan poliisi kertoo tapauksesta tiedotteessaan.

Pitkän puhelun jälkeen henkilö kertoi lähettävänsä kaksi "koronatarkastajaa" tarkistamaan vanhuksen asunnon. Paikalle saapuikin kaksi suoja-asuun pukeutunutta pitkää miestä. Miehet tulivat sisään asuntoon, mutta poistuivat pian ja kertoivat kaiken olevan kunnossa.

Myöhemmin vanhus sai puhelun Nordean virkailijaksi esittäytyneeltä henkilöltä, joka väitti, että vanhuksen pankkikortilla oli tehty ostoksia eri puolilla Suomea.

Samaan aikaan vanhus oli pannut merkille, että hänen pankkikorttinsa ja tunnuslukulaitteensa oli varastettu.

Kun puhelimen päässä ollut "pankkivirkailija" pyysi vanhuksen verkkopankin käyttäjätunnusta, vanhus kieltäytyi. Poliisi kuvailee vanhuksen toimintaa esimerkilliseksi.

"Esimerkillistä toimintaa"

Rikolliset eivät tästä kuitenkaan lannistuneet, vaan jatkoivat huijausyritystä soittamalla vanhukselle jälleen – nyt poliisina esiintyen. Puhelimessa ollut henkilö väitti, että vanhuksen pankkikortin varastanut henkilö oli saatu kiinni ja kertoi tarvitsevansa kortin PIN-koodin.

– Uhri toimi jälleen hienosti eikä antanut PIN-koodia, poliisin tiedotteessa kerrotaan.

Kun vanhus kieltäytyi jälleen, poliisiksi esittäytynyt henkilö kertoi tulevansa toisen poliisin kanssa vanhuksen asunnolle seuraavana päivänä. Näin ei kuitenkaan tapahtunut.

– Rikosten uhriksi joutuneen henkilön esimerkillisen toiminnan vuoksi rikolliset eivät saaneet huijatuksi uhriltaan varoja, poliisi kertoo.

Poliisi paheksuu ankarasti

Poliisin mukaan tapausta tutkitaan järjestäytyneen rikollisuuden tutkintayksikössä nimikkeillä varkaus, törkeän petoksen yritys ja virkavallan anastus.

Tutkinnanjohtajana on Klaus Geiger. Hän paheksuu vanhuksia piinaavia koronahuijareita ankarasti.

– Yksikköni tulee tekemään kaikkensa, että nämä rikokset selvitetään ja rikoksesta epäillyt otetaan kiinni, hän kommentoi poliisin tiedotteessa.

Poliisi kertoi viime viikolla samankaltaisesta tapauksesta Espoossa. Tuolloin Geiger kuvaili rikollisten toimintaa ala-arvoiseksi ja lupasi, että tapaus tullaan selvittämään pieteetillä. Nyt hän kertoo, että Länsi-Uudenmaan poliisin yhtenä prioriteettinä tällä hetkellä on tutkia etenkin tämänkaltaista vanhuksiin kohdistunutta rikollisuutta. 

Poliisi tarvitsee kuitenkin yleisön apua.

– Tarvitsemme tutkinnassa myös kansalaisten apua ja pyydänkin kaikkia ilmoittamaan meille havaintonsa rikoksiin liittyen. Havainnot voivat liittyä suojaa-asuisiin henkilöihin tai muuten iäkkäiden naapureiden asunnoissa tapahtuvaan poikkeukselliseen toimintaan. Kyseessä on suunnitelmallista ja järjestäytynyttä iäkkäisiin kohdistettua rikollisuutta, jonka tutkiminen on tällä hetkellä eräs prioriteeteistämme, Geiger kommentoi poliisin tiedotteessa.

Vihjeitä pyydetään puhelimitse numeroon 0295 413 031 (puhelinvastaaja) tai sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.espoo@poliisi.fi.

Lue myös:

    Uusimmat