Valeluomuliha, Huhtasaaren gradu ja urheilun pimeä puoli nousivat tutkivan journalismin kärkijuttuihin – tässä ovat vuoden Lumilapio-ehdokkaat

Tutkivan journalismin Lumilapio-palkinnon saajaksi on ehdolla kuusi journalistista työtä. Ne käsittelevät muun muassa elokuva-alan seksuaalista häirintää, Laura Huhtasaaren (ps.) gradua sekä vallan väärinkäyttöä urheilussa.

Tutkivan journalismin yhdistys on valinnut finalistit 40 ehdotuksen joukosta. Yhdistyksen puheenjohtajan Tiina Lundellin mukaan ehdotusten taso oli korkea.

–  Finalistikuusikon ulkopuolelle jäi paljon hyviä juttuja. On ilahduttavaa nähdä, että toimittajat haluavat tehdä perusteellista journalismia, Lundell sanoo tiedotteessa.

Tutkivan journalismin yhdistys julkistaa vuoden 2018 Lumilapio-palkinnon saajan 22. toukokuuta.

Paikallislehti paljasti: "luomuliha" ei ollutkaan luomua

Finalisteihin nousi paikallislehti Urjalan Sanomien Heli Lehtelän juttu tamperelaishotellin paikkansa pitämättömistä ruokien alkuperämerkinnöistä. Lehtelä osoitti, että Sokos Hotel Ilveksessä luomulihana tarjoiltu liha ei ollutkaan luomua.

Tutkivan journalismin yhdistyksen mukaan Lehtelän juttu on osoitus siitä, kuinka pienehkö paikallislehti voi luoda valtakunnallisen puheenaiheen. Yhdistys myös kiittää sitä, että jutun tekoprosessi avattiin jutussa lukijalle esimerkillisesti.

Tutkivaa journalismia urheilun puolella toteuttanut Marika Lehto on ehdolla Urheilulehden jutullaan vallan väärinkäytöstä. Juttu käsitteli lapsia ja valmentajia ja kysyi, mikä on menestyksen hinta urheilussa. Toimittajalta vaadittiin jutunteossa erityistä luottamuksen voittamista, toteaa Tutkivan journalismin yhdistys. Yhdistyksen mukaan toimittaja myös joutui juttua tehdessään painostuksen kohteeksi.

Seuran Matti Rämö puolestaan kertoi jutussaan, että Veikkaus sijoittaa rahapeliautomaatteja eniten köyhimpien asuinalueille. Tässä jutussa toimittaja teki yhteistyötä tutkijoiden kanssa, ja juttu herätti runsaasti yhteiskunnallista keskustelua, kiittelee Tutkivan journalismin yhdistys.

Yle selvitti häirintää, plagiointia ja sokerideittailun vaaroja

Puolet kuudesta ehdokkaasta on Ylen juttuja. A-studion Sara Rigatellin juttu Lauri Törhösestä paljasti elokuva- ja teatterimaailmassa pitkään jatkunutta seksuaalista häirintää.

Kati Pehkonen ja Johanna Mattinen puolestaan käsittelivät MOT:n ja A-studion jutussaan sokerideittailua eli eräänlaista seurustelua, jossa nuori nainen tapailee vanhempaa miestä rahaa tai lahjoja vastaan. Pehkonen ja Mattinen osoittivat, että ilmiö sisältää vakavaa rikollisuutta.

Svenska Ylen ja MOT:n julkaisema Linus Långin ja Jouni Munukan juttu paljasti, että poliitikko Laura Huhtasaaren gradussa oli paljon enemmän plagiointia kuin aiemmin oli luultu. Tutkivan journalismin yhdistys kiittelee juttua hyväksi esimerkiksi "tutkivasta journalismista ja puuttuvien palasten luovasta etsinnästä".

Lue myös:

    Uusimmat