Mainos

Valaistus luo tunnelman

Kesäiltojen pimetessä sisustaja pääsee leikittelemään valaistuksella. Usein on parempi hankkia pari lamppua liikaa kuin sinnitellä yhden ison kattovalaisimen varassa.

Taitava sisustaja tietää, että valolla on ihmeellinen voima. Jos valaistus on laiminlyöty, koko sisustus on pilalla. Onnistuneella valaistuksella sen sijaan saa vanhat ja kuluneetkin huonekalut näyttämään paremmilta.

Tällä hetkellä sisustuksessa suositaan selkeitä ja suoraviivaisia muotoja. Moni sisustaja hakee valaisinvalinnoissa veistoksellisuutta. Selkeys näkyy myös väreissä. Suosittuja ovat muun muassa valkoinen, musta, punainen ja kromi.

Yksi valaisin ei riitä

Moni kokee, että valaistus on yksi sisustamisen vaikeimmista osa-alueista. Talven pimeydessä valoa tuntuu aina olevan liian vähän, tai sitten se on liian kirkasta.

Perinteisesti suomalainen valitsee kotiinsa yhden kookkaan kattovalaisimen jokaiseen huoneeseen. Se ei valaistuksen kannalta useinkaan riitä.

Valaistuksen toteuttamiseen pätee muutama perussääntö. Ensiksikin on parempi, että huoneessa on useita valopisteitä yhden ison sijasta. Isokaan kattovalaisin ei aina pysty valaisemaan koko huonetta kunnolla. Sen vuoksi on parempi yhdistellä toisiinsa erilaisia spotteja sekä pöytä- ja jalkavalaisimia.

Onnistuneen valaistuksen saa tottumatonkin sisustaja varmimmin aikaan hankkimalla yhden kattolampun sijasta esimerkiksi kymmenen kappaletta erilaisia valaisimia ja sijoittamalla ne eri puolille huonetilaa. Onnistuneessa valaistuksessa valoa on riittävästi eri tasoilla.

Teho ja värien toisto kohdalleen

Toinen yleinen ongelma kodeissa on häikäisevä valaistus. Se voidaan kuitenkin välttää suosimalla epäsuoraa valoa käyttämällä esimerkiksi kohde-, lattia- tai pöytävalaisimia.

Olohuoneen sisustukseen sopii esimerkiksi Askon valikoimiin kuuluva näyttävä Flamingo-sisustusvalaisin, joka toimii myös tilan katseenvangitsijana. Flamingo sopii mainiosti myös persoonallisen makuuhuoneen sisustukseen.

Valaistuksen pitää näyttää sisustuksen värit oikeina. Esimerkiksi kehittyneet halogeenilamput toistavat värejä hyvin, minkä lisäksi ne säästävät energiaa. Toisaalta niiden hinta on usein muita lamppuja korkeampi. Halogeenilamput käyvät myös esimerkiksi saunaan. Sen sijaan energiansäästö- ja LED-lamput eivät pidä kuumuudesta.

Uusi tekniikka valtaa koteja

Ympäristötietoisuuden lisääntyminen ja tekniikan kehittyminen ovat saaneet ihmiset kiinnostumaan etenkin energiansäästölampuista ja LED-valoista.

Esimerkiksi Hella Concept i Line -malliston LED-valaisimet sopivat hyvin sisustusvaloiksi eteiseen tai käytäville. Upotettavissa spoteissa on ambient-toiminto, jonka ansiosta valoa voi himmentää yö- tai tunnelmavaloksi.

Helios LED-valaisimet sopivat puolestaan valaisemaan esimerkiksi keittiön hyllytasoja. Kirkkaan ja luonnollisen valon ansiosta tuote on hyvä valinta tauluvalaisimeksi. Viileä LED-valo sopii polttavaa halogeenivaloa paremmin arvokkaiden taulujen korostamiseen.

Lisäksi Helios-valaisimet vievät vain vähän energiaa. Valaisimet eivät myöskään kuumene liikaa, minkä ansiosta ne soveltuvat myös lastenhuoneisiin.

LED-valoja on saatavilla moneen eri käyttötarkoitukseen. Sisustuksen lisäksi niitä käytetään myös esimerkiksi asennus- ja työvalaisimissa. Uudet LED-valaisimet ovat pitkäikäisiä ja energiapihejä, minkä lisäksi niiden tuottama valo on sävyltään miellyttävä.

Moderni kristallikruunu varastaa huomion

LED-valaisimien lisäksi suosiossa ovat olleet erilaiset kristallikruunut. Niiden värimaailma vaihtelee loistokkaan kullanhohtoisesta viileän tyylikkääseen mustaan ja maskuliiniseen kromiin. Valikoimissa on myös pehmeämpiä sinisen sävyjä. Nykyisin kristallikruunu on suosittu valinta myös lastenhuoneen valaisimeksi.

Despoina-plafondin kristallit ja metallikaaret tuovat mieleen talvi-illat ja jäiset maisemat. Tuote täydentää raikkaan muotokielensä ansiosta kauniisti skandinaavista sisustusta.

Jos kristallikruunun välke tuntuu liian mahtipontiselta omaan kotiin, voi kokeilla esimerkiksi Virvatulen kuparinväristä Kevitsa-kattovalaisinta. Tuotetta on saatavana myös kromin sävyisenä.

Valo luo viihtyisyyttä

Valaistuksessa runsaus on puoli voittoa. Kun huoneessa on monia valopisteitä, pystyy valaistusta säätelemään tarpeen mukaan. Pöytä- ja lattiavalaisimet sekä kattoon tai hyllyn reunaan upotetut LED-valot luovat harmonista tunnelmaa koti-iltoihin. Ruokailutilan käyttömukavuutta sekä esteettisyyttä puolestaan lisää ruokapöydän yläpuolelle asennettu näyttävä valaisin.

Klassista näyttävyyttä kaipaava voi ripustaa ruokailutilaan esimerkiksi selkeälinjaisen Eve- tai eteerisen Otto-kattovalaisimen. Nuorekkaaseen kotiin sopivat muun muassa Virvatulen Retro-kattolamput, joiden värivalikoimassa hehkuvat herkulliset luumun ja limen värit.

Työhuoneessa tarvitaan runsaasti valoa, ja sen pitää olla oikein suunnattu. Liian häikäisevä valaistus rasittaa silmiä etenkin tietokoneella työskenneltäessä, minkä lisäksi se tekee tilasta epämukavan.

Työtilan valaisemisessa voi kokeilla esimerkiksi Largo-kohdevalaisinsarjaa. Tuote on hinnaltaan varsin edullinen ja sopii monentyyppiseen tilaan. Ilmeikkyyttä arvostava sisustaja valitsee kotitoimistoonsa veistoksellisen Pop-pöytävalaisimen, jonka muotokielessä yhdistyvät urbaani tyylikkyys ja huumori.

Valaistus ei ole vain sisustuksellinen elementti tai käytännön välttämättömyys. Pimeänä vuodenaikana kauniisti toteutettu kodin valaistus piristää ja nostaa mielialaa. Ulkona vallitsevan pimeyden ei tarvitse yltää talvellakaan sisälle asti.

Teksti: Riina Mäentausta / Mediafocus

Kuvat: Asko, E.Lite Valaisimet, Virvatuli, Oy Noortrade Ab

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.