Vakuutusyhtiö varoittaa: Täällä mopovaras iskee todennäköisimmin

Vanhempi! Tarkasta näin, onko nuoresi mopo turvallinen 5:39
Vanhempi! Osaatko tarkastaa, onko nuoresi mopo viritetty tai muuten vaarallinen? Katso videolta poliisin ohjeet mopon "turvatarkastuksen" tekemiseen.

Vakuutusyhtiö varoittaa, ettei mopo ole turvassa varkailta edes kotipihassa keskellä kirkasta päivää. Kevyt ajoneuvo lähtee helposti ja nopeasti varkaiden matkaan, joten lukitsemiseen on syytä kiinnittää huomiota.

Mopokauden alkaminen saa varkaat liikkeelle ympäri Suomen. Vaikka varkauksia tehtaillaankin kaikkein eniten kesä–syyskuussa, tulee niistä vakuutusyhtiöille ilmoituksia ympäri vuoden.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa varastettiin vuonna 2021 yhteensä 588 mopoa ja skootteria. Eniten varkauksia tapahtuu Lahdessa, mutta tilastoissa korostuvat myös Kerava, Vantaa ja Hyvinkää.

Pohjola Vakuutuksen tilastot kertovat puolestaan sen, että varkaat eivät katso kelloa. Ajoneuvoja viedään kaikkina vuorokaudenaikoina, ja peräti kolmasosa Pohjola Vakuutukselle raportoiduista mopovarkauksista on tapahtunut keskellä päivää.

Mopoja varastetaan eniten kotipihoista ja autokatoksista

Vakuutusyhtiö kertoo tiedotteessaan, että yllättävintä mopovarkauksissa on se, että lähes valtaosassa tapauksista varas on iskenyt tutuksi ja turvalliseksi mielletyssä ympäristössä.

– Mopo ei välttämättä ole suojassa varkaudelta edes kotipihalla keskellä kirkasta päivää, Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuuttamisesta vastaava johtaja Kristian Hiljander sanoo tiedotteessa.

Mopoja viedään Pohjola Vakuutuksen mukaan kaikkein eniten kotipihoista ja autokatoksista.

Mopojen osuus varkauksista ylikorostunut

Suomessa on noin kymmenkertainen määrä henkilöautoja mopoihin verrattuna. Mopoja on rekisterissä noin 360 000 kappaletta, henkilöautoja noin 3,7 miljoonaa. Mopojen osuus ajoneuvovarkauksista on kuitenkin ylikorostunut.

Hiljanderin mukaan noin joka viides Suomessa varastettu ajoneuvo on mopo.

– Mopojen varkaudet ovat laskeneet liki puoleen kymmenen vuoden takaisista luvuista, mutta mopot joutuvat silti varkaiden matkaan selvästi herkemmin kuin muut ajoneuvot, Hiljander sanoo ja arvelee laskun voivan johtua esimerkiksi sähköpyörävarkauksien lisääntymisestä.

Lukitse huolellisesti

Mopo tulisi aina parkkeeratessa lukita renkaasta raskaaseen kiinteään esineeseen, minkä lisäksi mopon rattilukkoa on syytä käyttää lyhyenkin pysäköinnin aikana.

– Mopo on niin kevyt ajoneuvo, että se nousee varkaiden käsissä valitettavan helposti pakettiauton kyytiin, Hiljander varoittaa.

Skoottereiden penkin alla olevassa kypärätilassa ei tule vakuutusyhtiön mukaan säilyttää mitään henkilökohtaista tai arvokasta tavaraa.

– Ei ole mitenkään epätavallista, että ainoastaan tavaratilaan murtaudutaan ja sieltä viedään omaisuutta, Hiljander muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat