Varkaat metsästävät nyt sähköpyöriä – varastettujen pyörien määrä kasvoi viime vuonna roimasti, joukossa tuhansien eurojen arvoisia kulkupelejä

Liikuntayrittäjä Sami julkaisi valvontakameravideon sähköpyörävoroista – nelihenkinen kopla murtautui kauppaan sorkkaraudalla 0:49
Video: Sähköpyörävorot murtautuivat tamperelaiseen urheilukauppaan viime vuonna, videolla valvontakameran kuvaa.

Poliisihallituksen tuoreen tilaston mukaan vuonna 2020 varastettiin noin 15 prosenttia enemmän polkupyöriä kuin edellisvuonna ja sähköpyörissä varkauksien kasvu oli jopa 66 prosenttia, kerrotaan vakuutusyhtiö LähiTapiolan verkkosivuilla.

Kaikkiaan poliisille ilmoitettiin vuonna 2020 noin 23 700 varastetusta pyörästä, joista 1061 oli sähköpyöriä.

– Vaikka sähköpyörävarkaudet ovat vielä varsin pieni osa kaikista varkauksista, ovat ne selvästi kasvava trendi. Sähköpyörien kohdalla rahalliset menetykset voivat myös nousta aiempaa suuremmiksi, jos pyörää ei saada omistajalleen takaisin. Tietoomme tulleissa sähköpyörävarkauksissa pyörien arvo on vaihdellut noin 800–4000 euroon, kertoo poliisitarkastaja Tuomas Pöyhönen Poliisihallituksesta LähiTapiolan verkkosivuilla.

"Varminta viedä pyörä sisälle"

LähiTapiolan tietoon tulleet pyörävarkaudet kasvoivat viime vuonna yli 10 prosenttia. Erityisen suurta kasvu oli sähköpyöriin kohdistuneissa varkauksissa, joiden määrä lähes tuplaantui edellisvuoden vajaasta sadasta lähemmäs kahtasataa.

– Arvokkaimmat korvaavamme pyörät olivat noin 7 000 euron arvoisia sähköavusteisia maastopyöriä. Tähän hintaan saisi jo pienen auton, joten on onni, että omistajilla oli kotivakuutus turvanaan. Siinä missä autovarkaudet ovat vähentyneet, nyt varastetaan aiempaa arvokkaampia pyöriä. Tämä ei toki yllätä, kun niitä on aiempaa enemmän liikenteessä ja varkaat voivat saada niistä tavallista fillaria paremman hinnan, kertoo asumisen turvallisuuden palveluiden projektijohtaja Antti Määttänen LähiTapiolan verkkosivuilla.

Määttäsen mukaan pyöräilijälle varmin ratkaisu on viedä kallis pyörä sisälle, aina kun se on mahdollista.

– Kerrostalossa painavaa sähköpyörää voi olla hankala kuljettaa asuntoon, mutta taloyhtiöissä voidaan pyrkiä siihen, että pyörävaraston lukitus on kunnossa ja pyörille tarjolla teline, johon ne saa rungosta kiinni, Määttänen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat