"Väkivalta on ollut erittäin pitkäkestoista, raakaa ja julmaa" – tästä syystä poliisi tutkii Jyväskylän väkivallan tekoa murhan yrityksenä

Jyväskylässä tapahtuneen murhan yrityksen motiivi ei ole toistaiseksi selvinnyt. 

Mitkä seikat muuttivat tutkinnan suuntaa? 

Syitä rikosnimikkeen muuttamiselle ei tarvitse kauaa miettiä, sillä rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Ari Rutanen kertoo MTV Uutisille väkivallan olleen poikkeuksellisen raakaa, jopa brutaalia.

– Väkivalta on ollut erittäin pitkäkestoista, raakaa ja julmaa, Rutanen kuvailee. 

Uhri on kriittisessä tilassa

Teosta epäilty mies on käyttänyt teossaan muun muassa teräasetta. Hän ei kuitenkaan halua yksilöidä, miten väkivaltaa on tehty, sillä Rutasen mukaan se on ”luonteeltaan poikkeuksellisen brutaalia”. 

– Teräaseella on aiheutettu vakavia ja lukuisia vammoja. Asianomistajan yksityisyyttä kunnioittaakseni en avaa, mitä raakuus ja julmuus tarkoittaa.

Rutasen mukaan väkivallan kohteeksi joutunut mies on edelleen sairaalahoidossa ja hänen tilansa on kriittinen. STT:n tietojen mukaan uhri on 1960-luvulla syntynyt mies.

Murhan yrityksen tunnusmerkistöön kuuluu myös vakaa harkinta. 

Rutasen mukaan ei ole viitteitä siitä, että tekijä olisi suunnitellut tekoa aiempina päivinä. 

Tässä tapauksessa vakaalla harkinnalla tarkoitetaan väkivallan kestoa.

– Väkivallanteko on kestänyt niin pitkään, että epäillyllä on ollut monta kertaa mahdollisuus luopua siitä (väkivallasta). 

"Päihteiden epäillään liittyvän asiaan"

Poliisi otti teosta STT:n tietojen mukaan 36-vuotiaan miehen kiinni tapahtumapaikalla. Tänään Keski-Suomen käräjäoikeus teki päätöksen miehen vangitsemisesta todennäköisin syin epäiltynä murhan yritykseen.

Epäilty on STT:n mukaan esitutkinnassa myöntänyt aiheuttaneensa uhrin vammat. Rutasen mukaan epäilty ja uhri tunsivat toisensa entuudestaan, mutta eivät ole sukua toisilleen.

Toistaiseksi poliisi ei ole saanut selville, mikä on ollut julman veriteon motiivina. Rutanen ei ole varma, tietääkö murhan yrityksestä epäilty sitä itsekään. 

– Päihteiden epäillään liittyvän asiaan, Rutanen tyytyy kommentoimaan. 

Keski-Suomen käräjäoikeus on määrännyt teosta epäillyn miehen mielentilatutkimukseen, minkä vuoksi syytteennostamisen määräajaksi tuomioistuin määräsi 11. toukokuuta 2022.

Juttua muokattu kello 14.28: Lisätty STT:n tiedot uhrista ja epäillystä.

Lue myös:

    Uusimmat