Vakavista rikoksista syytetty ex-autopomo Carlos Ghosn tylyttää entistä yhtiötään: "Tylsä ja keskinkertainen autoyhtiö"

Nissanin entinen toimitusjohtaja Carlos Ghosn syyttää Nissanin"selkään puukottavaa"johtoporrasta salaliitosta 1:24
Nissanin entinen toimitusjohtaja Carlos Ghosn syyttää yhtiön johtoporrasta salaliitosta.

Soitinkotelossa pois Japanista salakuljetettu autopomo on esittänyt kovaa kritiikkiä entistä yhtiötään kohtaan.

Kolmisen vuotta sitten taajaan otsikoissa viihtynyt Carlos Ghosn elää edelleen suurennuslasin alla. Entiseltä autopomolta on nyt tullut nimeä Broken Alliances kantava kirja, joka valottaa hänen vuosiaan yhden maailman suurimpiin kuuluvan autoyhtiön johdossa.

Ghosn vieraili kirjansa julkaisun tiimoilta myös Fox Business -kanavan haastattelussa, jossa hän kutsui entistä yhtiötään Nissania muun muassa "tylsäksi ja keskinkertaiseksi" autoyhtiöksi, jolla tulee olemaan "suuria vaikeuksia löytää omaa paikkaansa autoteollisuudessa", ellei se lyöttäydy yhteen muiden valmistajien kanssa kiihdyttääkseen teknologisia innovaatioitaan.

Ghosn korosti haastattelussa, että kun epäilyt hänen väitetyistä talousrikoksistaan nousivat julkisuuteen, lukuisat johtohenkilöt jättivät laivan.

Hän ei mainitse ihmisiä nimiltä, mutta kertoo yhden loikanneen Hyundaille ja toisen Jaguar Land Roverille. Ghosn viitannee Hyundain globaalien toimintojen operatiiviseen johtajan José Muñoziin sekä Jaguar Land Roverin nykyiseen pääjohtajaan Thierry Bolloréen, joka otti hetkellisesti Ghosnin paikan Renault-Nissan-Mitsubishi-konsernin johdossa tämän pidätyksen jälkeen.

Pidätys ja pako

Ghosn pidätettiin marraskuussa 2018 Japanissa sen jälkeen, kun Nissan oli tutkimuksissaan havainnut tämän käyttäneen yhtiön rahoja jo vuosien ajan henkilökohtaisiin menoihinsa. Japanin yleisradioyhtiö NHK kertoi Ghosnin ostaneen ja remontoineen luksuslukaaleja henkilökohtaiseen käyttöönsä kymmenien miljoonien dollarien arvosta. Taloja ja asuntoja oli ostettu firman rahoilla muun muassa Rio de Janeirosta, Beirutista, Pariisista ja Amsterdamista. 

Ghosn otettiin kiinni Hanedan lentokentältä. Reutersin tuolloisen uutisen mukaan Ghosnia voi odottaa jopa 10 vuoden vankeustuomio, mikäli hänet todetaan syylliseksi rikoksiin, joista häntä toistaiseksi vasta epäillään.

Ghosn oli vangittuna hetken aikaa, kunnes hänet päästettiin takuita vastaan vapaalle jalalle odottamaan oikeudenkäyntiä. Entinen autopomo pakeni maasta joulukuussa 2019 yksityiskoneella piilotettuna suureen soitinkoteloon, jossa hän pääsi livahtamaan lentokentän turvatarkastuksen ohi.

Ghosnia avustanut yhdysvaltalaiskaksikko myönsi auttaneensa Ghosnia pakenemaan kotimaahansa Libanoniin. Entinen Yhdysvaltain erikoisjoukkojen jäsen tuomittiin Japanissa kahden vuoden vankeuteen ja hänen teossa avustanut poikansa 20 kuukauden vankeuteen.

Carlos Ghosn nousi Japanissa lähes kansallissankarin asemaan nostettuaan talousvaikeuksista kärsineen Nissanin suosta vuosituhannen alussa. Ghosn toimi tuolloin japanilaisvalmistajan toimitusjohtajana.

Ghosn on kiistänyt kaikki väärinkäytökset.

– Tämä on juuri sellainen juoni, jossa ei ole lainkaan voittajia. Japani menetti maineensa, samoin ranskalaiset. Nissan hävisi, Renault hävisi ja Mitsubishi hävisi. Myös osakkeenomistajat hävisivät, Ghosn kertoi Foxin haastattelussa.

Lue myös:

    Uusimmat