"Vajosi yllättäen pinnan alle" – hukkuminen tapahtuu usein äänettömästi

Hukkuminen on harvoin äänekäs tapahtuma, jossa pulaan joutunut esimerkiksi pärskisi tai heiluttelisi käsiään avun saamiseksi.

– Puhutaan hiljaisista hukkumisista, kertoo koulutussuunnittelija Laura Häkkinen Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliitosta.

Kun uimari alkaa vajota pinnan alle vaikkapa lihaskrampin vuoksi, hän pyrkii käyttämään kaiken energiansa siihen, että saisi pidettyä päänsä veden pinnalla yläpuolella.

– Hukkuminen tapahtuu siksi usein huomaamattomasti ja äänettömästi – ikään kuin ihminen käveli tikapuita pitkin alas vedessä, selittää Häkkinen.

Tärkein hukkumistapauksia estävä toimi on Häkkisen mukaan se, ettei uimaan lähdettäisi koskaan yksin.

– Mikäli uimakaveri vaikuttaa uidessa hiljaiselta, kannattaa heti kysyä, että onko tällä kaikki kunnossa, muistuttaa Häkkinen.

Pelastaja: Ota kelluva apuväline mukaan

Mikäli havaitsee ihmisen pulassa vedessä, voi tälle heittää esimerkiksi ämpärin avuksi.

– Ämpäriin laitetaan vähän vettä ja se heitetään avuntarvitsijalle. Kun ämpäri käännettään vedessä toisten päin, syntyy ilmatyyny, jonka avulla voi vedessä voi kellua.

Häkkinen sanoo, että mikäli uhria lähtee pelastamaan vedestä, on syytä ottaa aina kelluva apuväline mukaan.

– Ylipäätään aina on hyvä pohtia realistisesti, mikä se oma uimataito on. Turvallista on uida aina niin, että jalat yltävät pohjaan. Silloin voi esimerkiksi krampin iskiessä painaa jalat turvallisesti pohjaan.

Suomessa hukkui heinäkuussa 23 ihmistä. Viime vuonna samana aikana hukkui 19 ihmistä.

Kaiken kaikkiaan kuluneen vuoden aikana heinäkuun loppuun mennessä on hukkunut 68 ihmistä. Viime vuonna vastaava luku oli 66. Miehiä on tänä vuonna hukkunut 57 ja naisia 11.

Hukkuneiden ennakkotilasto/ 2013

lähde: Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliitto

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat