Vaivaako väsymys? Päivärytmin korjauksella uni maistuu

Tuore tutkimus puhuu säännöllisten päivärutiinien ja parempien yöunien puolesta.

Alabaman yliopistotutkijat huomasivat, että säännöllisillä rutiineilla on huomattava vaikutus laadukkaisiin yöuniin.

Kaksi viikkoa kestävän tutkimuksen aikana tutkittiin yhteensä sadan henkilön ylläpitämiä päiväkirjoja. Kyseiseen päiväkirjaan tutkimuskohteet kirjoittivat tietoja muun muassa ruokailuun ja työaikoihin liittyen. Lisäksi he kuvailivat muun muassa sitä, kuinka usein he öisin heräsivät ja miten hyvin uni tuntui maistuvan.

Säännölliset rutiinit ovat tärkeitä

Tutkijat huomasivat, että jos tutkimuskohteiden aktiviteettien aikataulut vaihtelivat runsaasti, olivat muutokset unen laatuun heikentävät. Yhdenkään nuoren unen laatu ei nimittäin parantunut, jos heidän päivärutiininsa olivat vaihtelevat. Muutama aikuinen kuitenkin huomasi myös myönteisiä tuloksia. Pääasiassa kuitenkin havaittiin, että säännölliset rutiinit paransivat unen laatua huomattavasti.

– Esimerkiksi tutkimuksen aikana aina samaan aikaan ulos menevät henkilöt raportoivat heräävänsä öisin harvemmin ja nukkuvansa paremmin, tutkija Natalie Dautovich kertoo Huffington Post -lehdelle.

Täsmällisillä rytmeillä voi siis vaikuttaa omaan unen laatuun. Aiempien tutkimuksien mukaan säännöllisesti nukkumaan menevät lapset käyttäytyvät muita lapsia paremmin. Eräässä tutkimuksessa selvisi myös, että säännöllisiä nukkumaanmenoaikoja hyödyntävillä naisilla huomattiin kehon rasvapitoisuuden olevan alempi, kuin muilla.


(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat