Mainos

Vaivaako selkäkipu? Ratkaisu kärsimyksiin voi löytyä hyvistä yöunista

Selkäkipu on yleinen vaiva, josta kärsii elämänsä aikana jopa kahdeksan aikuista kymmenestä. Ratkaisu tähän työkykyä haittaavaan vaivaan voi uuden tutkimuksen mukaan löytyä makuuhuoneesta.

Huono unirytmi laskee tunnetusti suorituskykyä ja aiheuttaa stressiä, mutta uuden tutkimuksen mukaan se voi aiheuttaa myös fyysisiä ongelmia. Tutkimuksen mukaan kehon vuorokausirytmin rikkoutuminen laukaisee elimistössä toimintahäiriön, joka voi johtaa muun muassa erilaisiin selkäkipuihin.

Tämä havainto tarkoittaa pääasiassa sitä, että yö- ja vuorotyötä tekevät ovat erityisen alttiita erilaisille selkäongelmille.

Yöunet auttavat viivyttämään ikääntymisen tuomia vaivoja 

Joukko Manchesterin yliopiston tutkijoita on saanut selville, että hyvät yöunet auttavat suojelemaan kehoa vuorikausirytmin toimintahäiriöiltä. Yöunet voivat lievittää myös ikääntymiseen liittyviä selkävaivoja, kuten välilevyn rappeumaa.

Jos selkäkivut vaivaavat, tutkijat kehottavat välttämään yötyötä ja luomaan kiinteän unirytmin ongelmien torjumiseksi. Sisäisestä kellosta huolehtiminen auttaa tutkijoiden mukaan hallitsemaan selkäkipuja parhaiten ja viivyttämään samalla iän mukanaan tuomia ongelmia.

Tutkimuksessa selvisi myös, että kipulääkkeen otto kannattaa ajoittaa oikein parhaan hyödyn saamiseksi. Laboratoriotestien mukaan kehoa tulisi kuunnella ja ottaa lääke silloin, kun kipu on pahenemassa. Tutkimustulokset paljastavat, että kipu pahenee säännöllisesti tiettyinä kellonaikoina. Tätä tietoa kannattaa käyttää hyväkseen lääkkeen hyödyn tehostamiseksi. 

Tohtori Natalie Carterin mukaan tutkimus on merkittävä läpimurto alaselän kivun ymmärtämisessä. Hänen mukaansa alaselän kipu vaikuttaa merkittävästi ihmisen työkykyyn ja hyvinvointiin. Uusien tietojen avulla voidaan kehittää parempia hoitomuotoja tämän yleisen ongelman parantamiseksi.

Video: Unettomuus on yleinen vaiva, josta kärsii yhä useampi suomalainen. 

2:15

Lähde: iNews 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.