Väitteitä ja vastauksia solunsalpaajahoidosta

Syövän hoidossa käytettävään solunsalpaajahoitoon liittyy paljon kysymyksiä ja uskomuksia. Tiesitkö esimerkiksi, että pahoinvointi ei liity mitenkään hoidon tehoon, vaan se on haittavaikutus, joka pitää hoitaa? Testaa tietosi näiden solunsalpaajahoitoon, pahoinvointiin ja oksenteluun liittyvien väittämien ja vastauksien avulla!

1. Kaikki solunsalpaajahoidot aiheuttavat pahoinvointia tai oksentelua

TARUA. Solunsalpaajahoitojen kyky aiheuttaa pahoinvointia vaihtelee hyvin paljon käytettyjen lääkkeiden mukaan. Lisäksi jokainen reagoi solunsalpaajahoitoon omalla tavallaan.

On solunsalpaajia, joista lähes kaikki voivat pahoin, mutta myös sellaisia, jotka eivät aiheuta pahoinvointia kenellekään. Joku saattaa saada solunsalpaajahoidosta pahoinvointia, vaikka joku toinen ei saisikaan.

Jokainen ihminen on yksilöllinen, ja myös solunsalpaajahoidot ovat erilaisia ja räätälöidään jokaiselle erikseen. Joten älä epäröi kertoa, jos sinulla esiintyy haittavaikutuksia. Näin varmistat, että saat tarvitsemasi pahoinvoinnin hoidon.

2. Joskus on käytettävä useampaa kuin yhtä pahoinvointilääkettä

TOTTA. Joskus tarvitaan kaksi tai jopa kolme eri lääkettä hillitsemään pahoinvointia ja oksentelua.

Älä ole huolissasi, jos tarvitset pahoinvointilääkkeitä solunsalpaajahoidon aikana ja vielä kotona. Useimmat tarvitsevat.

3. Solunsalpaajahoitoon liittyvä pahoinvointi ja oksentelu ovat asioita, joiden kanssa on vain pärjättävä

TARUA. Oikea lääkitys voi ennaltaehkäistä pahoinvointia ja oksentelua tai lievittää näitä oireita.

Asianmukainen lääkitys auttaa ehkäisemään solunsalpaajahoidon jälkeen esiintyvää pahoinvointia ja oksentelua.

4. Pahoinvointi ja oksentelu tarkoittavat sitä, että solunsalpaajahoito vaikuttaa syöpäkasvaimeen

TARUA. Pahoinvointi ja oksentelu, joita solunsalpaajahoidon jälkeen esiintyy, ovat pelkästään haittavaikutuksia, eivät "hyviä merkkejä".

Sinun ei tarvitse purra hammasta ja yrittää kestää: haittavaikutuksista ei voi päätellä, onko solunsalpaajahoidosta hyötyä. Pahoinvointi ja oksentelu ovat solunsalpaajahoitoon liittyviä haittavaikutuksia, jotka pitää hoitaa asianmukaisesti.

5. Ahdistuneisuus voi aiheuttaa pahoinvointia

TOTTA. Pahoinvointi voi johtua monesta eri syystä. Jos tarkkailet, milloin pahoinvointia esiintyy ja mikä sen on saattanut aiheuttaa, voit auttaa ehkäisemään sitä tai välttyä siltä lähes kokonaan.

5. Jos et voi pahoin ensimmäisenä hoitopäivänä, et voi pahoin myöhemminkään

TARUA. Pahoinvointia ja oksentelua voi esiintyä solunsalpaajahoitoa seuraavien useiden päivän kuluessa.

On vaikea ennustaa, kenellä ilmenee pahoinvointia tai oksentelua tai koska sitä ilmenee. Muistathan, että kerrot itse hoitohenkilökunnalle kaikista niistä haittavaikutuksista, joita sinulla esiintyy.

6. Jos pahoinvointilääke ei tehoakaan, pahoinvointia ja oksentelua täytyy hillitä ruokavaliomuutoksin

TARUA. Jos näin käy, kokeile muita lääkkeitä.

Joudut ehkä kokeilemaan useampia pahoinvointilääkkeitä, jotta löytäisit sen lääkkeen, tai ne lääkkeet, jotka tehoavat parhaiten niihin haittavaikutuksiin, joita solunsalpaajahoito sinulle aiheuttaa. Kerrothan lääkärille tai hoitajalle kaikista niistä, joita sinulla mahdollisesti esiintyy.

7. Maku- ja hajuaistissa tapahtuvat muutokset ovat yleisiä solunsalpaajahoidon aiheuttamia vaikutuksia, ja niiden kanssa joutuu vain elämään

TOTTA. Maku- ja hajuaistin muutokset ovat solunsalpaajahoidon yleisiä haittavaikutuksia.

Maku- ja hajuaistin muutosten suhteen ei ole kovin paljon tehtävissä, joten kokeile syömisen suhteen erilaisia lähestymistapoja, kunnes löydät niistä itsellesi sopivimman.

8. Lääkärit eivät suhtaudu vakavasti pahoinvointiin

TARUA. Lääkärit suhtautuvat vakavasti hoitoon liittyviin haittavaikutuksiin, myös pahoinvointiin.

Lääkäri suhtautuu vakavasti pahoinvointiin, mutta sinun on kerrottava siitä hänelle, jotta hän pystyy antamaan sinulle asianmukaisia lääkkeitä sen lievittämiseksi.

Lisätietoja solunsalpaajien aiheuttamasta pahoinvoinnista: www.kuvotus.fi

Lähde: Totta vai tarua? Kysymyksiä ja vastauksia solunsalpaajahoidosta: Solunsalpaajahoidon aiheuttama pahoinvointi ja oksentelu (04-2011-EMD-2009-FIN-1885-PE)

1-2012-EMD-2011-FIN-2606-W

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja