Väitteet Finnair Kitchenin epäasiallisista rekrytointikäytännöistä tulivat yllätyksenä pääluottamusmiehelle ja Finnairille

Lentoyhtiö Finnairin viestintäjohtaja ja ateriapalveluyhtiö Finnair Kitchenin pääluottamusmies kertovat yllättyneensä julkisuudessa esitetyistä väitteistä, joiden mukaan Finnair Kitchenissä on ollut seksistinen ja naisvihamielinen työkulttuuri.

– On hirveän surullista ja huolestuttavaa kuulla tällaisesta. Haluamme, että kaikilla on turvallinen työpaikka Finnairissa. Meillä on nollatoleranssi häirintään ja asiattomaan käytökseen, sanoo Finnairin viestintäjohtaja Päivyt Tallqvist.

Väitteistä uutisoi keskiviikkona Iltalehti. Lehdelle on kerrottu, että Kitcheniin on palkattu kesätyöntekijöitä muun muassa rintojen koon perusteella. Naisvihamielistä työkulttuuria kerrotaan esiintyneen vuonna 2018 ja tuota ennen, erityisesti johtotasolla. Myös Helsingin Sanomat uutisoi lentoyhtiön aloittaneen selvityksen väitteistä.

– Ihmettelen, että ainakaan minun tietooni ei tullut silloin vuonna 2018 työntekijöiden puolelta viestiä, että heitä olisi kohdeltu epäasiallisesti rekrytilaisuudessa, sanoo pääluottamusmies Reijo Hiltunen.

Hiltunen on ollut Kitchenin pääluottamusmies vuodesta 2013 ja töissä Finnairilla vuodesta 1981.

Tallqvistin mukaan on huolestuttavaa, että yhtiön anonyymiä ilmiantokanavaa ei ole aikoinaan hyödynnetty tapauksessa. Hänen mukaansa yhtiön vuosittaisissa työtyytyväisyystutkimuksissa ei myöskään ole noussut ilmi mitään vastaavia asioita.

Finnair Kitchenissä on yhteensä noin 400 työntekijää, joista noin 70 on toimihenkilöitä ja ylempiä toimihenkilöitä. Kitchen työllistää vuosittain noin sata kausityöntekijää.

"Haluamme selvittää asiaa perusteellisesti"

Tallqvistin mukaan yhtiön selvitys kohdistuu ensi kädessä Finnair Kitcheniin.

Selvitystä on aloitettu keskusteluista niiden kanssa, jotka ovat olleet mainittuna aikana johtotehtävissä. Tallqvistin mukaan selvityksen mahdollisia seurauksia ja laajuutta on vielä vaikea arvioida.

– Haluamme selvittää asiaa perusteellisesti. Nämä ovat erittäin vakavia syytöksiä, ja suhtaudumme asiaan vakavasti.

Tallqvist sanoo, etteivät kausityöntekijöiden rekrytointiin liittyvien väitteiden kohteena olevien henkilöiden nimet ole vielä tiedossa.

– Kun kausityöntekijöitä on rekrytoitu vuonna 2018, esikarsinnan on tehnyt, kuten monissa muissakin isoissa rekrytoinneissa, ulkoinen rekrytointiin erikoistunut kumppani.

Tallqvist sanoo, että organisaatio on muuttunut paljon vuodesta 2018 ja esimerkiksi lähes koko Kitchenin johtoryhmä on vaihtunut. Hän kuvaa, että työpaikan kulttuuria on systemaattisesti kehitetty.

Hiltunen niin ikään sanoo, että rekrytointiprosessi on muuttunut vuodesta 2018.

– Käsittääkseni meillä on nyt hyvin läpinäkyvä rekrytointiprosessi alusta asti. Siihen osallistuu ymmärtääkseni useampi työnantajan edustaja, myös naispuolinen edustaja.

Lue myös:

    Uusimmat