Väitös: Varsinkin pojat syövät liian vähän hedelmiä ja kasviksia – myös kotitausta vaikuttaa

Erityisesti pojat ja alemman sosioekonomisen taustan lapset syövät ravitsemussuosituksiin nähden liian vähän hedelmiä ja kasviksia. Asia ilmenee Helsingin yliopiston tuoreesta väitöksestä.  

Valtiotieteiden maisteri Elviira Lehto tutki 11-vuotiaiden koululaisten kasvisten ja hedelmien syöntitottumuksia kymmenestä Euroopan maasta kerätyn aineiston pohjalta. Pro Greens -projektin aineisto oli kerätty vuosina 2009-2010. Siihen osallistui 8159 koululaista, joista 934 oli suomalaisia.  

Tulosten mukaan korkeamman sosioekonomisen taustan lapset söivät muita todennäköisemmin päivittäin hedelmiä ja kasviksia suurimmassa osassa maista. Heidän kotonaan kasvikset ja hedelmät olivat myös paremmin saatavilla, ja lapset myös tiesivät niiden saantisuosituksista.  

Tytöt pitivät kasviksista poikia enemmän tutkimuksen mukaan siksi, että ne olivat osa heidän aiempia ruokailutottumuksiaan. Lisäksi he liittivät poikia harvemmin kasvisten syöntiin kielteisiä asioita.  

Väitöksen mukaan lasten ruokailutottumuksiin voidaan vaikuttaa esimerkin kautta. 

– Erityisesti poikien ja alemman sosioekonomisen taustan lasten kohdalla tulisi varmistaa kasvisten runsas saatavuus ja kulutus kannustavassa ilmapiirissä, Lehto sanoo tiedotteessa.  

Lehto havaitsi aineiston perusteella, että lasten vanhemmilla ja lasten omilla ystävillä oli yhtä suuri vaikutus hedelmien ja kasvisten syönnin yleisyyteen.  

Lue myös:

    Uusimmat