Mainos

Väitös: Nuorten tapaturmaiset kuolemat vähentyneet

Alle 14-vuotiaiden tapaturmaiset kuolemat ovat vähentyneet merkittävästi viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana. Tampereen yliopistossa tarkastetun väitöskirjan mukaan pudotus johtuu muun muassa liikenneturvallisuuden paranemisesta.

Alle 14-vuotiaiden tapaturmaiset kuolemat vähentyivät vuosina 1971-2002 yli 80 prosenttia. Lääketieteen lisensiaatti Ville Mattilan mukaan pudotus johtuu pääasiassa liikenneturvallisuuden paranemisesta, lasten valvonnan lisääntymisestä vesien äärellä ja koulumatkoilla sekä entistä turvallisemmista leikkikentistä.

Mattilan väitöskirja Tapaturmat ja niiden riskitekijät suomalaisnuorilla tarkastettiin perjantaina Tampereen yliopistossa. Väittelijän mukaan nuorten väkivaltaisten kuolemien määrä on pysynyt tutkimusajanjakson aikana ennallaan.

Mattilan mukaan tutkimus vahvisti jo aikaisemmissa tutkimuksissa todetun tiedon siitä, että ne nuoret, joille sattuu paljon tapaturmia, ovat usein tekemisissä myös väkivallan kanssa. Samat nuoret kokevat oman terveydentilansa muita huonommaksi ja heillä on myös muita enemmän stressioireita. Lisäksi he elävät perheessä, josta puuttuu ainakin jompi kumpi omista vanhemmista. Mattilan mukaan perheolojen ja tapaturmien yhteyttä on kuitenkin vaikea osoittaa.

Liikuntaharrastus lisää tapaturmia. Väitöskirjan mukaan aktiivisesti liikuntaa urheiluseuroissa harrastavat nuoret ovat kaikkein alttiimpia sairaalahoitoon johtaville tapaturmille. Mattila sanoo, että liikunnan hyvät vaikutukset tiedetään, mutta urheiluvammat ovat liikunnan negatiivinen puoli. Niiden ehkäisyyn tulisikin kiinnittää huomattavasti enemmän huomiota jatkossa, Mattila toivoo.

Mattilalla on konkreettinen ehdotus tapaturmien vähentämiseksi yleisellä tasolla. Mattila kertoo, että esimerkiksi Ranskassa asia on kauppa- ja teollisuusministeriön vastuulla. Suomessakin tapaturmien ehkäisy pitäisi saada ihan selvästi vaikkapa jonkin ministeriön vastuulle, sanoo Mattila.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.